MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

ČERNOBILjSKA atomska centrala dobila je novi sarkofag nad oštećenim četvrtim reaktorom koji je eksplodirao 1986. godine. Gradnja novog sarkofaga koštala je milijardu i po dolara, a počela je 2012. godine.

Stručnjaci tvrde da će novi sarkofag štititi od radijacije sto narednih godina.

Vlasti Ukrajine su, uz finansijsku pomoć međunarodne zajednice, bile prisiljene da naprave novi sarkofag jer je stari počeo da korodira i da se urušava. Betonski zid nad oštećenim reaktorom je popucao i pao 2013. godine. Posle toga se povećao nivo radijacije u okruženju atomske centrale. Zbog toga je morao da se gradi novi sarkofag jer je u oštećenom reaktoru ostalo 200 tona radioaktivnih elemenata.

Stari sarkofag je bio napravljen u novembru 1986. u rekordnom roku od 206 dana. Potrošeno 400.000 kubika betona i 700.000 tona metalnih konstrukcija. Tim komplikovanim poslom rukovodio je sovjetski inženjer Vladimir Rudakov. Kao i mnogi drugi sovjetski spasioci, Rudakov je vrlo brzo umro od posledica radijacije.

U pravljenju starog sarkofaga je učestvovalo 90.000 ljudi. Već tada je bilo planirano da se kroz dvadeset do četrdeset godina napravi novi i bezbedniji pokrov oštećenog reaktora.

Pročitajte još - Serija o Černobilju novi napad na Ruse

Novi sarkofag su već nazvali "Konfajment", a to je čelična pokretna konstrukcija teška 36.200 tona. U novembru 2016. on je prebačen iz zone gde je montiran i pokrio je stari sarkofag. Ceo posao je završen tek nedavno, pa je zato sreda, 10. jul zapisan kao dan početka njegove eksploatacije.

Novac za sanaciju i pravljenje novog sarkofaga, osim Rusije i Ukrajine, dale su i zapadne zemlje. Kontrolu posla je obavljala Evropska banka za razvoj, a tehnički ga je izvela francuska kompanija "Vensi konstrakšn grand prodžeks".

Prvobitni sarkofag nuklearne centrale Foto Tanjug

Novi sarkofag je napravljen modernije i bolje. Luk koji je poklopio stari sarkofag visok je 110 metara a "hangar" je dugačak 165 metara i širok 257.

Interes za atomsku centralu u Černobilju stalno je podgrevan ne samo novinarskim reportažama već i filmovima koje su snimali domaći dokumentaristi, kao i serijalima o toj najvećoj katastrofi na jednoj atomskoj centrali.

Pročitajte još - Černobilj svi još osećamo!

ATRAKCIJA

- SVE više turista sa svih strana sveta danas dolazi u Černobilj da vide kako sada izgleda atomska centrala, ali i njena okolina posle katastrofe u aprilu 1986. godine - kaže Jaroslav Jemeljanenko, rukovodilac černobiljskog saveza turističkih agencija.