ATINA - SPECIJALNO ZA "NOVOSTI"

AKO je suditi po istraživanjima javnog mnjenja, današnji vanredni parlamentarni izbori u Grčkoj lišeni su svake neizvesnosti, a jedino je pitanje da li će konzervativna Nova demokratija, na čelu sa Kirijakosom Micotakisom, osvojiti dovoljan broj glasova da samostalno formira vladu ili će biti prinuđena da pravi koaliciju sa nekom od budućih parlamentarnih stranaka.

Premijer na izlaznim vratima, lider levičarske Sirize Aleksis Cipras, pokušava da preokrene situaciju u poslednjem trenutku, ali šanse su samo teoretske, jer gotovo niko ne vidi način da se ogromna prednost konzervativaca neutrališe.

Na poslednjim centralnim mitinzima u Atini i Solunu, Cipras i Micotakis su fokusirali jednomesečnu predizbornu retoriku na najupečatljivije argumente.

Cipras poziva Grke da se sete 2015. godine, kada je državna kasa bila prazna, društvo u potpunom rasulu, dužnici za vratom, nacionalna ekonomija na prosjačkom štapu, a "elita iz Nove demokratije i Pasoka koja je proizvela takvo stanje" u totalnom rasulu.

Danas je, potencira Cipras, Grčka ponovo na međunarodnom tržištu kapitala, "memorandumska politika" je prošlost, napredak ekonomije izvestan, investicije su sve veće, zemlja je ponovo na sopstvenim nogama.

HOĆE li Grci zaboraviti sve to i pristati da se vrate "na staro", oprostivši korupcionaške skandale u poslovima oko Olimpijskih igara, dokazane prevare vezane za "Simens", "Novartis", u sistemu zdravstva, penzionim fondovima, na tržištu nekretnina?

Izbor je jednostavan, poručuje Cipras - napred u bolju budućnost ili povratak na staro.

ZABORAVLjENI POTPUNO su nestale sa političke scene dojučerašnje parlamentarne stranke i koalicioni partneri Sirize, Nezavisni Grci i Reka.

Na drugoj strani, Kirijakos Micotakis očigledno deluje ubedljivije, pozivom da se s današnjim danom zatvori "ciklus lošeg života za Grke".

- Oni koji su došli na vlast lažima, vladali arogancijom, a odlaze ne shvatajući zašto ih Grci odbacuju, koštali su zemlju 100 milijardi evra, 29 restriktivnih zakona i 17 puta smanjenim penzijama i platama - tvdi lider konzervativaca.

Na Ciprasove tvrdnje da je zemlju izbavio iz dužničkog ropstva, Micotakis odgovara da je premijer zaboravio da kaže da je cena tog političkog manevra budućnost mladih generacija opterećena nepodnošljivim kreditima.


PROČITAJTE I: CIPRAS SPREMAN: Borba za pobedu na parlamentarnim izborima

Nije izostalo ni podsećanje birača, naročito u oblastima na severu zemlje, na "prespansku ranu", iako je takav stav u direktnoj suprotnosti sa stavovima Amerike i Brisela, koje Micotakis apostrofira kao glavne partnere na putu grčkog oporavka.

AKO se izuzme, po svemu sudeći, neobjektivna analiza agencije "Pablik", koja prognozira čak 15 odsto razlike između Nove demokratije i Sirize (42,5 prema 27 odsto), poslednja istraživanja ostalih agencija pokazuju da će za Novu demokratiju glasati između 32 do 39 odsto glasača. Siriza bi mogla da skupi od 23,5 do 29 odsto.

Na trećem mestu će sigurno biti bivši pasokovci - Pokret promena, sa 6,5 do 8,5 odsto, Komunistička partije Grčke sa 5 odsto, Zlatna zora se bori za cenzus sa 3,5 odsto, kao i krajnje desno Grčko rešenje sa 3,2 odsto i Varufakisova MeRa 25 sa oko tri odsto.