SAHRANA 14 mornara koji su poginuli 1. jula u podmornici "Lošarik" u Barencovom moru održana je na Serafimovskom groblju u Sankt Peterburgu i bila je zatvorena za javnost.

Sahrani su pored porodica i prijatelja stradalih, kako prenosi Sputnjik, prisustvovali i pripadnici komande ruske mornarice koji su u rukama nosili crvene karanfile. Na groblju su bili i glavni komandant ruske mornarice Nikolaj Jevmenov, zamenik ministra odbrane i načelnik Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Andrej Kartapolov, v. d. gubernatora Peterburga Aleksandar Beglov i predstavnici gradskog parlamenta i vlade.

PROČITAJTE I:Ruski mornari ožalili smrt 14 kolega poginulih u podmornici (FOTO)

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da je u ruskoj naučnoistraživačkoj podmornici došlo do požara koji je odneo živote 14 mornara. U međuvremenu, istražni komitet Rusije je počeo proveru u vezi sa svim okolnostima pogibije mornara, koji su se bavili proučavanjem hidrosfere.

Nakon izbijanja požara, prvi je, kako je saopšteno, iz odeljenja zahvaćenog vatrom, evakuisan civilni predstavnik industrije, posle čega je zatvoren otvor, kako bi se sprečilo dalje širenje požara. Ova vojna podmornica bila je nuklearna, a predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se posada posthumno odlikuje državnim nagradama.


PODSEĆA NA "KURSK"

KAKO je odlučeno, svih 14 podmorničara sahranjeno je u Sankt Peterburgu pored memorijalnog spomenika poginulima u podmornici "Kursk". Požar na podmornici "Lošarik" podseća na pogibiju 118 mornara u podmornici "Kursk" 12. avgusta 2000. godine.