ATINA SPECIJALNO ZA NOVOSTI

GRČKI premijer Aleksis Cipras je u utorak uveče gostovao na TV Skaju, stanici koja je najoštriji kritičar levičarskog premijera od prvog dana kada je preuzeo predsedavanje grčkom vladom.

Iako je sam prekršio embargo koji je zaveo funkcionerima Sirize i ministrima u svojoj vladi o gostovanju na TV Skaju, Cipras je procenio da bi suočavanje sa "neprijateljem na njegovoj teritoriji" moglo u poslednjem trenutku da zaustavi galopirajuće osipanje biračkog tela Sirize.

Pročitajte još: Cipras: Grci nisu dali poslednju reč

Dobrovoljni pristanak na "medijski ražanj" je bio iznuđen potez, s obzirom na to da je lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis, odbacio svaku mogućnost "TV duela". Naime, Micotakisov medijski tim je zaključio da lider konzervativaca nema nikakve šanse u direktnom suočavanju sa Ciprasom, čija harizma u neposrednom kontaktu predstavlja ozbiljnu prednost.

Pročitajte još: CIPRAS SPREMAN: Borba za pobedu na parlamentarnim izborima

Gostovanje na Skaju je bilo prava medijska bomba, najgledaniji TV program poslednjih meseci, a društvene mreže su se usijale od komentara. Pristalice konzervativaca su govorile o "katastrofalnom stanju ekonomije" i "Prespanskom poniženju", ali je mnogo i onih koji odaju priznanje Ciprasovoj hrabrosti da se suoči sa kritičarima.

Prema istraživanjima, gotovo je sigurno da će u nedelju pobediti Nova demokratija i da će novi premijer postati Kirijakos Micotakis. Jedina nepoznanica je da li će konzervativci osvojiti dovoljan broj glasova da izbegnu koalicionu vladu.