Kineski ambasador u Londonu pozvan na razgovor posle izjave o Hongkongu

Beta

sreda, 03. 07. 2019. u 20:28

Кинески амбасадор у Лондону позван на разговор после изјаве о Хонгконгу

AP Photo

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Li Sjaoming pozvan je na razgovor u britansko Ministarstvo inostranih poslova nakon što je ranije danas pozvao London da se uzdrži od bilo kakvog mešanja u pitanje Hongkonga
Kineski ambasador u Velikoj Britaniji Li Sjaoming pozvan je na razgovor u britansko Ministarstvo inostranih poslova nakon što je ranije danas pozvao London da se uzdrži od bilo kakvog mešanja u pitanje Hongkonga gde nedeljama traju protesti.


Li je rekao da bi svako britansko mešanje ugrozilo odnose Kine i Velike Britanije.


Kineski ambasador je reagovao na izjavu britanske premijerke Tereze Mej koja je danas rekla da je kineskim vlastima direktno prenela duboku zabrinutost zbog situacije u Hongkongu.


Pročitajte još: “PALA” ZGRADA PARLAMENTA: Demonstranti razvalili vrata, išarali grb Hongkonga i lomili slike političara (VIDEO)


Premijerka je poslanicima takođe rekla da je "šokirana" slikama iz Hongkonga gde je policija nedavno koristila suzavac da bi rasterala demonstrante.


U bivšoj britanskoj koloniji nedeljama traju protesti zbog spornog nacrta zakona koji omogućava izručenje građana Kini. Vlasti Hongkonga suspendovale su proceduru usvajanja zakona.


Međutim, demonstranti nastavljaju proteste zahtevajući da zakon bude u potpunosti povučen. Pored povlačenja zakona i ostavke šefice vlade Keri Lam, demonstranti traže oslobađanje osoba privedenih tokom protesta kao i istragu o policijskom nasilju.


Hongkong, nekada britanska kolonija, sada je posebna administrativna oblast pod upravom Kine i funkcioniše po principu "jedna zemlja, dva sistema". Ima visok stepen autonomije u svim oblastima osim spoljnih poslova i odbrane.


Međutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog sistema i insistiraju na izmenama zakona, nepopularnim u Hongkongu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije