MOSKVA - U požaru koji je izbio u ruskoj vojnoj podmornici poginulo je 14 mornara, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su mornari umrli od posledica udisanja otrovnih produkata vatre koja je izbila u ponedeljak, dok je podmornica za istraživanje dubokih voda sprovodila vojni nadzor u ruskim teritorijalnim vodama, prenosi AP.

Ministarstvo dodaje da je vatra ugašena i da se podmornica trenutno nalazi u arktičkoj luci Severomorsk, glavnoj bazi ruske Severne flote.


PROČITAJTE JOŠ - U poplavama u Irkutskoj oblasti 18 nastradalih, 191 u bolnici

U saopštenju se ističe da je požar ugašen zahvaljujući žrtvovanju mornara, a portparol Istražnog komiteta Svetlana Petrenko kazal je za TASS da je istraga o tragediji u toku.

Ovaj požar je najsmrtonosnija pomorska nesreća nekog ruskog plovila od 2008. godine, kada je 20 mornara poginulo pošto se slučajno uključio protivpožarni sistem u Nepri nuklaearnoj podmornici ruske Pacifičke flote.

Najsmrtonosnija nesreća u post-sovjetskoj Rusiji bila je pogibija 118 članova posade Kurska, kada je ta nuklearna podmornica eksplodirala i potonula 12. avgusta 2000. godine tokom manevara u Barencovom moru.