Tramp i Putin uplašili Kijev

Branko Vlahović

utorak, 02. 07. 2019. u 07:52

Трамп и Путин уплашили Кијев

AP Photo

U Ukrajini delegacija kongresmena iz SAD razgovara sa novim predsednikom i biznismenima. Briga što ih Zapad ne informiše o Rusima

U Kijev je stigla delegacija kongresmena iz SAD koja će razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, drugim političarima i biznismenima. U američkoj ambasadi u Kijevu su to ocenili kao podršku ukrajinskom narodu u borbi protiv ruske agresije.

Pročitajte još: UKRAJINSKE SNAGE SVE BLIŽE DONjECKU: Zauzeli nove položaje na par stotina metara od grada

Za Zelenskog je ova poseta vrlo važna jer u Kijevu prognoziraju da više ne mogu da računaju na podršku koju su imali od Evrope. Povratak Rusije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope u Kijevu su doživeli kao udar i izdaju Evrope.

Mada to niko javno ne sme reći, u Kijevu su uplašeni i zbog ponašanja američkog predsednika Donalda Trampa, koji je zaboravio na obećanje da se neće sresti sa Putinom sve dok on ne pusti uhapšene ukrajinske mornare posle incidenta u Kerčkom moreuzu. Posle susreta Putina i Trampa u Osaki, rečeno je da su o Ukrajini razgovarali konstruktivno.

Pročitajte još: Sud UN:Rusija da vrati ukrajinske brodove i oslobodi mornare

Do sada su zapadni političari pre susreta sa Vladimirom Putinom informisali rukovodstvo u Kijevu o tome šta će biti tema razgovora u vezi sa Ukrajinom. Uoči samita G-20 u Osaki niko nije informisao ukrajinsko rukovodstvo, što je bivši ukrajinski predsednik Petar Porošenko ocenio kao loš znak, koji, po njegovom mišljenju, znači da će sankcije prema Rusiji "olabaviti".

- Ranije su američki i evropski političari usaglašavali stavove sa Kijevom pred bilo koje pregovore sa predstavnicima Rusije. A posle pregovora su nas detaljno informisali. Poslednjih pet godina nikome na Zapadu nije padalo na pamet da se nešto dogovara sa Moskvom bez našeg znanja, a sada nam nisu ništa rekli - požalio se Porošenko.

Predsednik Zelenski ne skriva nezadovoljstvo radom ministra spoljnih poslova Pavela Klimkina, koji ne želi da podnese ostavku, mada je bio u Porošenkovom starom timu. Zelenski se javno žali da za neke odluke i izjave sadašnjeg ministra spoljnih poslova Klimkina on saznaje iz sredstava informisanja.

Mada se i Zelenski ne slaže sa povratkom Rusije u Savet Evrope, on je protiv agresivne retorike ministra spoljnih poslova Ukrajine Pavela Klimkina i bivšeg predsednika Petra Porošenka, koji koriste reč izdaja. Zelenski je svestan da mora da sarađuje sa Evropom, a njegov problem je što i dalje radi vlada koju je sastavio njegov prethodnik Porošenko.

NATO VEŽBA U UKRAJINI

Članice NATO su transportnim vojnim avionima prebacile vojnike, oficire i tehniku u Odesu u Ukrajini, gde će se do 12. jula održati zajedničke vežbe "Si briz - 2019". Manevri se održavaju u severozapadnom delu Crnog mora, u Odeskoj, Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti. Učestvovaće američki ratni brod "Karni", a već su stigli gruzijski patrolni čamac i bugarski mali brod za borbu protiv plovila. Britanski vojni avioni "atlas A-400" prebacili su u Odesu odred pomorskih specijalaca i specijalne uređaje. Učestvovaće 30 brodova, 30 letelica i više od 900 vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gard

02.07.2019. 12:01

Malima je nemoguce da budu nezavisni pa im je nekada bolje da se drže s malima zajedno ili uz velike stare (ne)prijatelje koje znaju u dušu, nego da se uzdaju u nove prijatelje koji ocas posla mogu da se sprijatelje s njihovim starim (ne)prijateljima pa da ostanu na suvom. Sve je pitanje ravnoteže.