Malezijska vlada planira da smanji kazne za posedovanje i korišćenje malih količina droge u okviru borbe protiv narkomanije ali je naglašeno da to nije korak sličan legalizaciji narkotika.

Pročitajte još: Ni marihuana u trafikama nije daleko

Malezija spada u zemlje s najtežim kaznama za posedovanje droge. Osoba kod koje se pronađe 200 grama kanabisa, kilogram opijuma, 40 grama kokaina ili 15 grama heroina ili morfijuma može biti optužena za šverc droge, za šta je zaprećena smrtna kazna.

Trenutno na izvršenje smrtne kazne čeka više od 1.200 zatvorenika, a najveći deo je osuđen za krivična dela vezana za drogu.

Pročitajte još: HLEB, MLEKO I - "TRAVA": Lidl u Švajcarskoj počeo da prodaje marihuanu, evo po kojoj ceni

Malezijski ministar zdravlja Džulkefli Ahmad je juče rekao da će predlog za dekriminalizaciju zavisnosti od droge biti značajna promena pravila igre i da je zavisnost od droge kompleksno medicinsko stanje od kog zavisnike neće izlečiti stavljanje u zatvor.

"Dekriminalizacija droge zaista će biti kritičan korak ka racionalnoj politici o drogama koja stavlja nauku i javno zdravlje ispred kazne i zatvora. Zavisnici će biti tretirani kao pacijenti čija zavisnost je bolest koju želimo da izlečimo, a ne kao kriminalci", naveo je on u izjavi.

Ministar je dodao da taj potez ne treba pomešati s legalizacijom droge jer će trgovina drogom i dalje biti krivično delo.

Više od 30 zemalja je usvojilo politiku dekriminalizacije droge a istraživanja pokazuju da se time nije povećala upotreba droge ili zločini povezani s njom, ali je pomoglo da se smanji legalna cena i poboljšaju društveni ishodi.

Ministar unutrašnjih poslova je ranije ove nedelje rekao da je najveći deo od 70.000 zatvorenika u malezijskim zatvorima zavistan od droge i da će oni dekriminalizacijom biti rehabilitovani i lečeni, uz snažnu podrški porodice i šire zajednice.