Japan veoma zabrinut u slučaju bregzita bez dogovora

Tanjug

četvrtak, 27. 06. 2019. u 14:41

Јапан веома забринут у случају брегзита без договора

AP Photo / Taro Kono

Japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono izjavio je za Bi-Bi-Si da je "veoma zabrinut" zbog mogućih posledica od eventualnog ''bregzita'' bez dogovora
LONDON/TOKIO - Japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono izjavio je za Bi-Bi-Si da je "veoma zabrinut" zbog mogućih posledica od eventualnog ''bregzita'' bez dogovora.

Japanski ministar kaže da je 1.000 japanskih kompanija koje posluju u Velikoj Britaniji zabrinuto zbog "negativnih efekata" po njihovo poslovanje ukoliko Velika Britanija napusti EU bez dogovora.

On je rekao da je pozvao kandidate za lidera britanskih konzervativaca i vlade, Borisa Džonsona i Džeremija Hanta, da izbegnu ''bregzit''. Kono je dodao da Japan ne želi da naruši ekonomske odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

PROČITAJTE JOŠ - Džonson: Izlazimo iz EU 31. oktobra, uz dogovor ili bez njega

"Postoji više od 1.000 japanskih kompanija koje posluju u Velikoj Britaniji, tako da smo veoma zabrinuti u slučaju Bregzita bez dogovora. To bi imalo vrlo negativan uticaj na njihovo poslovanje", rekao je on.

Naveo je i da su proizvođači automobila zabrinuti zbog mogućih poremećaja u slobodnom protoku auto-delova u Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU, ako dođe do Bregzita bez dogovora.

Kono je napomenuo i da se pregovori o novom trgovinskom sporazumu sa Japanom ili drugim zemljama ne mogu realizovati dok Britanija ne napusti EU, što bi trebalo da se dogodi 31. oktobra.

"Iako bi Japan sa zadovoljstvom pregovarao o novom trgovinskom sporazumu sa Ujedinjenim Kraljevstvom, mislim da prvo morate izaći iz EU pre pregovora", izjavio je Kono.