Muškaraciz Bosne i Hercegovine koji je uhapšen u Nemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine je 39-godišnji Adis Abaz, prenose bosanskohercegovački mediji.


Abaz je po poternici belgijske policije uhapšen pre sedam dana, a kako prenose mediji, nemačke vlasti spremaju njegovo izručenje Belgiji.


Kako prenose "Nezavisne", Abaz je rođen u Zenici, a u BiH je bio hapšen u više policijskih akcija zbog organizovanog kriminala u vezi sa međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dve i po godine zatvora zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.


Sud BiH je u martu ove godine potvrdio optužnicu kojom ga tereti da je formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, koja je neovlašteno, radi sticanja imovinske koristi, vršila međunarodnu prodaju i prenos opojnih droga.


Abaz je hapšen i u januaru prošle godine zbog krijumčarenja oružja iz BiH prema Sloveniji i dalje prema zemljama EU. Tada mu je određen pritvor, ali je brzo ukinut, a određene su mu mere zabrane.


Tužilaštvo u Drezdenu ranije danas je saopštilo da je uhapšen 39-godišnji osumnjičeni iz BiH.


Iz Ambasade BiH u Nemačkoj ranije je rečeno je da još nemaju zvanične informacije o hapšenju svog državljanina i da ne znaju dentitet uhapšenog.PROČITAJTE I: Francuska: Teroristi sada stižu iz vojske i policije

"Belgijske vlasti izdale su evropski nalog za hapšenje zbog podsticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući napad na koncertnu dvoranu Bataklan 13. novembra 2015. godine u Parizu", naveli su njemačka federalna policija i tužilaštvu u Drezdenu u zajedničkoj izjavi.


U velikim terorističkim napadima u parizu 2015. godine, među kojima je i masakr u dvorani Bataklan, ubijeno je više od 150 ljudi, a odgovornost je preuzela Islamska država.


Trojica napadača ubila su 90 ljudi za vreme koncerta u Bataklanu, dok su drugi teroristi ubijali po pariskim terasama barova i restorana i blizu fudbalskog stadiona u predgrađu.