Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da njegova zemlja "ne želi rat ni sa jednom zemljom", pa tako ni sa SAD, prenela je danas iranska državna agencija IRNA.

"Iran nema nikakav interes da podiže tenzije u regionu i ne želi rat ni sa jednom zemljom, pa ni sa SAD", rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s Makronom.

Pročitajte još: TENZIJE IZMEĐU AMERIKE I IRANA: Jastrebovi željni rata, a ne diplomatije

Rohani i Makron razgovarali su u vreme snažnih tenzija između Vašingtona i Teherana, manje od nedelju dana pošto je Iran oborio američki dron, i u vreme zabrinutosti za budućnost nuklearnog sporazuma s Iranom koji su SAD unilateralno napustile 2018.

Makron je u ponedeljak rekao da će s američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarati o Iranu na marginama samita G20 koji se krajem nedelje održava u Japanu.

Kako prenosi IRNA, Rohani je Makronu rekao da su Iranci "uvek radili u korist mira i regionalne stabilnosti i da će i dalje to raditi".

Pročitajte još: Lavrov: Sankcije SAD Iranu nepromišljene i destabilizujuće


"Ako Iran ne ostvaruje koristi od sporazuma, Iran će umanjiti svoje obaveze na koje je pristao", naveo je Rohani i dodao da Teheran "neće ponovo pregovarati" o sporazumu.

Iranski predsednik je SAD označio krivcem za "svu napetost u regionu" a povodom oborenog drona je rekao da je letelica dobila upozorenje kada je ušla u iranski vazdušni prostor.

"Ako SAD žele da ilegalno ulaze u iranske teritorijalne vode, oružane snage će odlučno odgovoriti", upozorio je Rohani.

Vašington tvrdi da je dron oboren u međunarodnom vazdušnom prostoru.

ROHANI: AMERIKA SLEDI POGREŠAN PUT

Amerika sledi pogrešan put, izjavio je danas predsednik Irana Hasan Rohani, javlja Rojters pozivajući se na iransku novinsku agenciju IRIB.

"Danas kažem Amerikancima da je put koji ste izabrali pogrešan put", rekao je Rohani, preneo je Rojters.

On je ocenio da evropski potpisnici nisu učinili dovoljno da sačuvaju nuklearni sporazum iz 2015. godine, a bilo bi korisno i evropskim zemljama i SAD da se drže svojih obećanja u skladu sa njim.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u ponedeljak nove sankcije koje pogađaju iranskog vrhovnog vođu, ajatolaha Ali Hameneija, i druge najviše iranske zvaničnike pošto je Teheran srušio američku bespilotnu letelicu prošle sedmice, navela je agencija.

TRAMP: NE ŽELIM RAT SA IRANOM

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da iransko rukovodstvo nije preterano pametno, ali da on ne želi rat sa Iranom.

"Ne mislim da je iransko rukovodstvo pametno. Nadam se da neće biti rata sa Iranom, on ne bi trajao dugo", rekao je Tramp u intervjuu televiziji Foks, a prenosi ANSA.