DRŽAVNA poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Pjongjangu, na poziv kolege iz Severne Koreje Kim Džong Una, započeta u četvrtak, "pada" nedelju dana pre samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju, u Japanu. Do posete dolazi i godinu dana posle prvog istorijskog samita američkog predsednika Donalda Trampa i Kima u Singapuru, koji je načeo temu denuklearizacije Severne Koreje, ali nije doveo do konkretnih pomaka. Si je u četvrtak, tokom prepodnevnog susreta sa severnokorejskim liderom, naglasio da se nada da Pjongjang i Vašington mogu nastaviti razgovore i ostvariti napredak u odnosima.

Si je, ujedno, naglasio da prijateljstvo Kine i Severne Koreje neće dovesti do negativnih promena na međunarodnom planu i dodao da Kina želi da igra konstruktivnu ulogu u denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Si je istakao i da će Kina doprineti miru, stabilnosti, razvoju i prosperitetu u regionu jačanjem komunikacije sa Severnom Korejom.

Prijateljstvo Kine i Severne Koreje je tradicionalno, ali su se odnosi zategli poslednjih godina, pošto Peking ne odobrava severnokorejski program nuklearnog naoružanja. Uoči posete Pjongjangu, kineski predsednik je ocenio da Severna Koreja ide u pravom smeru po pitanju rešavanja političkih tema na Korejskom poluostrvu.


PROČITAJTE JOŠ - Si Đinping kategoričan: Kina ne vodi kolonijalističku politiku


Si je, krećući na put, istakao da će njegov boravak u Kini ojačati stratešku komunikaciju i razmenu između dve prijateljske zemlje. Si je u Pjongjang doputovao nešto pre 11 sati po lokalnom vremenu, u pratnji supruge Peng Lijuan i nekoliko zvaničnika Komunističke partije. Dočekao ih je Kim sa svitom svojih saradnika, a u znak dobrodošlice, ispaljen je 21 počasni plotun.

Ove godine, navršava se 60 godina od potpisivanja sporazuma o vazdušnom i drumskom saobraćaju između Kine i Severne Koreje. Svetske agencije ocenjuju da je poseta Sija Severnoj Koreji "opipljiva" podrška Kim, a američki "Blumberg" ističe da "predsednici u Beloj kući dolaze i odlaze, ali prijateljstvo Kine i Severne Koreje ostaje.

Kina, glavni saveznik vlasti u Pjongjangu, pridržava se međunarodnih sankcija nametnutih s ciljem da Severna Koreja odustane od atomske bombe. Odnosi između Pekinga i Pjongjanga su postali zategnuti posle nuklearnog testiranja Severne Koreje.


JEDAN PREMA ČETIRI

DOLAZAK Si Đinpinga u Pjongjang prvi je od njegovog stupanja na dužnost šefa države, 2013. godine. Dok je ovo, ujedno, prva poseta jednog kineskog predsednika Pjongjangu od 2005, severnokorejski lider Kim Džong Un je od početka prošle godine Peking posetio čak četiri puta.