Jedan gladan polarni medved koji je viđen na periferiji ruskog arktičkog grada, više od 800 kilometara od svog prirodnog staništa, uhvaćen je i veterinari su ga zbrinuli, objavile su danas vlasti.

Medved je prvi put uočen u nedelju uveče u industrijskoj zoni Talmah, severoistočno od Norilska, kako prevrće kante za smeće tražeći hranu.

Pročitajte još: HAOS U RUSIJI: Masovna invazija polarnih medveda, proglašeno vanredno stanje

Slike te iscrpljene životinje objavljene su na društvenim mrežama.

To je ženka, izgleda stara godinu dana i teška skoro 200 kilograma, izjavio je Aleksander Korobkin, zvaničnik Ministarstva za ekologiju.

Po vlastima, ona je toliko slaba da se još ne može osloboditi u prirodi.

Očekuje se da će mečka posle veterinarskih pregleda biti poslata na oporavak u zoološkom vrtu u Krasnojarsku, u Sibiru, nekoliko hiljada kilometara južno od Norilska.

Pročitajte još: NEZVANI GOST: Medved navratio u kantinu, ali nisu ga uslužili

Upadi polarnih medveda u naselja radi hrane su sve češći u severnoj Rusiji, jer njihova staništa i prirodni izvori hrane propadaju zbog klimatskih promena i topljenja leda.

Polarni medvedi su u Rusiji ugrožena vrsta i lov na njih je zabranjen.

U februaru, stanovnici arktičkog arhipelaga Nova Zemlja su bili pod invazijom desetina agresivnih polarnih medveda u potrazi za hranom, što je prisililo vlasti da proglase vanredno stanje. Slike medveda na stepeništima stambenih zgrada obišle su svet.