POTRAGA ZA BIOLOŠKIM ORUŽJEM: Rusi u laboratoriji smrti

Branko Vlahović

četvrtak, 20. 06. 2019. u 09:41

ПОТРАГА ЗА БИОЛОШКИМ ОРУЖЈЕМ: Руси у лабораторији смрти

Laboratorija u Tbilisiju

Moskovski eksperti u Tbilisiju u potrazi za biološkim oružjem. Poseta centru američkog programa biološke opasnosti

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKI eksperti uskoro stižu u laboratoriju "Ričard Lugar" u Tbilisi da provere da li se tu proizvodi biološko oružje. Mnogi ruski mediji su pisali da se upravo u toj "laboratoriji smrti", kako su je nazvali, eksperimentiše hemijskim oružjem i opasnim virusima, da Amerikanci tu isprobavaju pravljenje novog oružja.

Laboratorija "Ričard Lugar" je otvorena u Tbilisiju 2011. godine u skladu sa američkim programom istraživanja bioloških opasnosti. U početku je ona odgovarala Ministarstvu odbrane Gruzije, a sada je u sastavu Ministarstva zdravlja, tačnije Centra za kontrolu bolesti i narodnog zdravlja.

Velika buka se digla kad je svojevremeno bivši ministar bezbednosti Gruzije Igor Georgadze, koji živi u Rusiji kao politički emigrant, izjavio da ima dokaze da se u tom centru, nedaleko od Tbilisija, eksperimentiše na ljudima i da je bilo i smrtnih slučajeva. Vlasti Gruzije su to negirale tvrdeći da se centar bavi samo naučnim istraživanjima koja nisu opasna za građane Gruzije, niti susednih zemalja.

PROČITAJTE JOŠ - RUSI TVRDE: Preminule 73 osobe na testiranju američkog biološkog oružja

Da bi se uverili da u centru nema biološkog oružja vlasti Gruzije su pozvale ruske eksperte da ocene čime se bavi laboratorija. Lane su tamo boravili eksperti iz 17 zemalja koji su potvrdili da laboratorija radi isključivo u interesu građana.

O poseti ruskih eksperata postignut je dogovor u Pragu na poslednjem susretu Grigorija Karasina, zamenika ministra spoljnih poslova Rusije, i Zuraba Abašidzea, specijalnog predstavnika premijera Gruzije za normalizaciju odnosa sa Rusijom. Inače, to je jedini format direktnog dijaloga službenih lica Rusije i Gruzije od avgustovskog rata 2008. godine kada su prekinuti diplomatski odnosi. Dijalog je uspostavljen 2012, kada su na vlast došle pristalice milijardera Borisa Ivanišvilija.

SPORNA PITANjA

PREGOVORI u Pragu su dali pozitivne rezultate, ali Gruzija insistira da Moskva povuče priznanje nezavinosti Abhazije i Južne Osetije koje u Tbilisiju smatraju okupiranim teritorijama. Rusima smeta što Gruzija želi da bude članica NATO, koji planira velike vojne vežbe u Gruziji, dok Amerikanci žele da je po ubrznom postupku prime u vojni savez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije