STRAH koji je obuzeo nemačke političare, blagonaklone prema imigrantima otkako je, u svom domu, ubijen visoki funkcioner demohrišćana Valter Libke (65), eskalirao je posle saznanja da u saveznoj pokrajini Meklenburg - Prednja Pomeranija, postoji prava lista smrti?! Spisak sadrži 29 imena političara iz stranke kancelarke Angele Merkel, koji su direktna meta vatrenog oružja ekstremnih desničara.

PROČITAJTE JOŠ - Merkel: Bila mi je čast voditi CDU, vreme za novo poglavlje

Ne precizirajući imena "označenih" političara, nemački tabloid "Bild" navodi da je listu sačinila ultradesničarska grupa "Severni krst", sa namerom da te ljude ubije simultano, u momentu koji se pominje kao "Dan Iks", za šta su već prikupljali oružje i municiju. Posle racije u "Severnom krstu" federalno tužilaštvo naredilo je dalju istragu.

Okidač ove ekstremističke "hobotnice" bilo je Libkeovo ubistvo za koje je osumnjičen i uhapšen Stefan Ernst (45), čiji je DNK pronađen na mestu zločina. Kako navodi nedeljnik "Cajt", Ernst ima dugu istoriju učešća u zločinima mržnje, uključujući i bombaški napad na sklonište za migrante u državi Hesen, 1993. godine.

Iako nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer precizira da Ernstova ekstremistička aktivnost nije zabeležena posle 2009. godine, a "Bild" tvrdi i da je izbrisan sa liste terorista, slučaj su preuzeli federalni tužioci. Zehofer ističe da "postoji dovoljno dokaza da iza zločina stoji krajnje desničarska pozadina", iako se još ne zna da li je ubica delovao sam, ili je bio deo neke mreže.

Eksperti koji istražuju desničarsku scenu u Nemačkoj, upozoravaju da su se, u međuvremenu, lideri stranaka ekstremne orijentacije, sklonili u "podzemlje", te da će potraga za njima biti duga. Dok desničari neofašističke orijentacije tvrde da došljaci dobijaju nemačka radna mesta i beneficije iz državne kase, a njihova deca svetlu budućnost na koju zapravo nemaju prava, Zehofer ukazuje na znak za uzbunu:

- Napad ekstremne desnice na visokog predstavnika naše zemlje uperen je protiv svih nas, koliko god nas ima. Desničarski ekstremizam je rastuća opasnost i nemačko društvo treba da ga shvati krajnje ozbiljno. Ovaj čin uperen je protiv nemačke države i protiv njenog demokratskog sistema i predstavlja novu dimenziju u delovanju članova ekstremne desnice kod nas - ukazao je Zehofer.

ANGELI MERKEL NIJE PRVI PUT POZLILO

DRHTAVICA koja je obuzela Angelu Merkel (64), tokom intoniranja himni u znak dobrodošlice novom ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom (41), nije presedan. Bilo da je reč o "trenutnoj slabosti krvotoka", ili kako je tvrdila, samo dehidrataciji, Merkelova se nije prvi put našla u toj situaciji. Kancelarka je imala sličnu epizodu prilikom državne posete Meksiku. A godine 2015. u operi, u Nemačkoj, usred priče o Tristanu i Izoldi, Angela se srušila sa sedišta.