Uporedo sa pregovorima Turske i Amerike o kupovini američkog F-35 i pritiscima Vašingtona da Ankara odustane od kupovine ruskih protivvazdušnih kompleksa S-400, turska kompanija „Aerospejs industris“ (TAI) predstavila je svoj najnoviji model lovca pete generacije — TF-Iks.

Glavni turski biro za projektovanje aviona prikazao je odgovor Ankare na gubitak F-35, avion koji se Turska nadala da će kupiti od Sjedinjenih Američkih Država. Vašington je nedavno odložio taj dogovor zbog prigovora na kupovinu sistema protivvazdušne odbrane S-400 iz Rusije.

Na aerodromu „Le Burže“ u Parizu prikazan je borbeni avion sa dva motora, nagnutim-vertikalnim repom koji pomalo podseća na F-35, ali sa uskim trupom i širim rasponom krila, piše porta.

PROČITAJTE JOŠ - PENTAGON IM ZABRANIO OBUČAVANjE NA F-35: Turci sleću, Grci uzleću!

Moja kompanija zapravo izrađuje centar trupa za F-35“, rekao je predsednik i izvršni direktor kompanije TAI Temel Kotil. TAI je bio sekundarni snabdevač američke kompanije „Nortrop Gruman“, koji izrađuje većinu delova za F-35, javio je portal „Difens njuz“.

U smislu proizvodnje, TAI je u stanju da izgradi ovaj borbeni avion“, rekao je Kotil.

Naš avion je maketa, ali će 2023. godine biti prava mašina, a prvi let je planiran 2025. godine“.

Iz kompanije „Aeorospejs“ tvrde da će TF-Iks biti „najbolji borbeni avion u Evropi“ i da će moći da nosi „Meteor“, dalekometnu raketu tipa vazduh—vazduh, koju razvija evropski proizvođač MBDA.

Međutim, zvaničnica Pentagona kojoj je postavljeno pitanje odbila je da komentariše da li TF-Iks predstavlja najavu da Turska odustaje od kupovine američkog F-35, izražavajući nadu da će Ankara odustati od kupovine S-400.

Američki odbrambeni resor izrazio je bojazan da bi, ako Turska istovremeno koristi i F-35 i S-400, američkim protivnicima mogla da otkrije slabosti i ranjivosti F-35.

Ankara je istovremeno pokazala interes i za druge avione pete generacije, uključujući ruske Su-57 i kineske borce FC-31.sputniknews.com