Belgijski monasi koji proizvode jedno od najtraženijih piva na svetu, pokrenuće vebsajt na kome će prodavati to pivo, a kako bi sprečili preprodavce da zarađuju na njihovom proizvodu.


Opatija Svetog Siksta u Vestvleterenu u Flandriji, jedna je od 14 zvaničnih Trapist pivara, prenosi Bi-Bi-Si na srpskom i dodaje da kupci mogu da nabave sanduk tog piva za oko 45 evra, odnosno oko 1,8 evra po boci.


Prilikom prodaje, monasi občno zamole kupce da ne preprodaju pivo, čija je prodaja tradicionalno bila ograničena na uzak krug kupaca, koji bi telefonom poručili maksimalno dva sanduka piva po osobi.


Međutim, profiteri su ignorisali njihovu "prodajnu etiku" i tako ih naterali da odu na Internet, kako bi se borili sa crnim tržištem.


Kako se navodi, monasi su bili zaprepašćeni kada su prošle godine saznali da se njihovo pivo prodaje u holandskom supermarketu po paprenim cenama, a u magacinu supermarketa pronađeno je 7.300 boca monaškog piva, koje se prodavalo za devet evra po komadu.


Pročitajte još: Unesko dodaje belgijsko pivo na listu kulturne baštine


"To nam je zaista otvorilo oči. Shvatili smo da je problem zaista ozbiljan, kada je kompanija mogla da kupi tolike količine. To nas je jako uznemirilo", izjavio je jedan od monaha, otac Godfri.


Cene u Briselu i drugim gradovima mogu biti još više, budući da je potražnja za pivom, koje su eksperti opisali kao najbolje na svetu, jako velika.


Bi-Bi-Si navodi da se u Dubaiju flaša prodaje za 300 dolara.


Zbog svega toga, opatija je napravila onlajn sistem poručivanja, osmišljen tako da ograniči otkup piva na dva sanduka u periodu od 60 dana.


Novi sistem, koji je danas pokrenut, traži od kupaca da unesu lične podatke, poput adrese stanovanja ili broja registarskih tablica, a prioritet će imati oni kupci koji su najduže čekali od poslednje kupovine.


Navodi se da se monasi nadaju da će novi sistem prodaje ispuniti zahteve "mnogih ljubitelja piva iz Vestvleterena".


"Dugo smo razmišljali o dobroj alternativi za naše kupce. Prodaja piva iz naše opatije ostaće isključivo za privatne kupce", kaže monah Manu Van Hek.


Po pravilu, da biste proizvodili ovo pivo, morate da postanete član Internacionalne asocijacije Trapista (ITA) koja nalaže da pivo moraju da prave monasi u opatiji pod nadzorom, kao i da se napitak ne sme prodavati zarad profita.