BLOKADA ŠIRENjA EU: Bez pregovora sa Skopljem i Tiranom

G. ČVOROVIĆ

18. 06. 2019. u 19:33

БЛОКАДА ШИРЕЊА ЕУ: Без преговора са Скопљем и Тираном

Zastave članica EU u Briselu AP Photo

Članice EU bez saglasnosti oko počinjanja pregovora sa Skopljem i Tiranom. Protiv Francuska, Nemačka, Holandija. Uslovi Kipra i Grčke oko Turske

BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


ZEMLjE članice EU nisu u utorak na sastanku resornih ministara na Savetu za opšte poslove u Luksemburgu uspele da postignu saglasnost oko započinjanja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, na osnovu predloga iz nedavnog godišnjeg izveštaja Evropske komisije.

- Nismo sto odsto ostvarili ono što smo želeli, ali smo napravi napredak - poručio je u utorak na konferenciji za medije evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Pod ovim "napretkom" on smatra deo u kome EU u zaključcima ističe da podržava evropsku perspektive Zapadnog Balkana. No, rasprava oko proširenja EU u utorak je tokom dana bila blokirana. Velika polemika povela se među članicama, a još tokom dana izvori sa sastanka pominjali su da bi sve moglo da bude odloženo do oktobra, uz dodatno izjašnjavanje poslanika nemačkog parlamenta.

Više zemalja, među kojima su Francuska, Nemačka i Holandija, protivi se daljem proširenju. S druge strane, evropska administracija želi da ohrabri nastavak reformi i rešavanje otvorenih pitanja u regionu, za šta kao primer ističe dogovor između Skoplja i Atine, što bi, kao rezultat, trebalo da ima otvaranje pregovora.

Pročitajte još - SAVET MINISTARA UNIJE: Evo koje zaključke je donela EU o Srbiji

U Skoplju je, u očekivanju datuma za pregovore, izvršena i rekonstrukcija vlade, a uoči saveta ministara, evropski komesar za proširenje Johanes Han je poručio da je Severna Makedonija uradila sve što je potrebno za početak pregovora i da bi njihovo otvaranje bio jasan signal celom regionu. Rekao je i da bi u kontekstu dijaloga između Beograda i Prištine to bio jasan znak u pronalaženju političkog kompromisa. Ali, dogovora nije bilo.

No, Nikozija je stavila do znanja da će da zaustavi čitav proces proširenja, ukoliko EU ne bude oštrija prema zvaničnoj Ankari zbog istraživanja gasa u istočnom Mediteranu!

Zahtevu Kipra pridružila se i Grčka i pored toga što EU insistira na tome da bilateralni sporovi ne utiču na pitanja od opšteg značaja, kao što je proširenje.

Iako je Srbija odavno započela pristupne pregovore, ova blokada bi, indirektno, mogla da ima i dalekosežne posledice po našu zemlju, jer od svega zavisi i dalje otvaranje poglavlja. Srbija bi, inače, krajem ovog meseca najverovatnije mogla da otvori samo jednu novu oblast.


META PRETI VOJSKOM

Albanski predsednik Ilir Meta izjavio je na sastanku sa ambasadorima zemalja-članica EU da će u svojstvu vrhovnog komandanta izvesti vojsku na ulice, ako se pokuša sa održavanjem lokalnih izbora 30. juna, koje je odložio, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT). Kako navodi albanski list "Ščip", Meta je rekao da je dobio informacije od stranih službi da će biti izazvani neredi na ulicama gradova u Albaniji ukoliko dođe do održavanje izbora i da ne može to da prihvati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije