Stefen Olsen, naučnik iz Danskog meteorološkog instituta, bio je na rutinskoj misiji na severozapadu Grenlanda kako bi pronašao okeanografske i meterološke aparate koje su njegove kolege postavile na ledu kada je naišao na problem, javlja CNN.

Naime, nije mogao da ih nađe - prostranstvo koje je obično ravan beli led bilo je prekriveno vodom, što je posledica plavljenja grenlandskog ledenog pokrivača, drugog po veličini na planeti.


PROČITAJTE JOŠ - GLOBALNO ZAGREVANjE: Na Grenlandu se u jednom danu istopilo dve milijarde tona leda

Neverovatna fotografija koju je napravio Olsen, pasa koji vuku sanke do članaka u vodi, brzo je postalo viralna i pridružila se slikama gladnih polarnih medveda, otopljenih glečera, nasukanih morževa i jezera koja su se osušila u mreži dokaza trenutne klimatske katastrofe, ocenjuje CNN.

PROČITAJTE JOŠ - VEROVALI ILI NE? Grenland bi mogao da izvozi pesak

Olsen je na Tviteru napisao da se zajednice na Grenlandu - uglavnom autohtonog stanovništva - "oslanjaju na morski led za transport, lov i ribolov." Oni će biti među prvim pogođenim topljenjem ledenog pokrova, ali posledice neće ostati ograničene na Grenland ili čak na Severnu Ameriku.

Naučnici predviđaju rekordnu godinu topljenja ledene ploče Grenlanda već mesecima, a količina leda koja je već nestala sugeriše da su u pravu i da bi uskoro, umesto pasa, stanovnici Menhetna mogli da se nađu u vodi do članaka, navodi CNN.