Nemački list "Bild“ objavio je nove snimke prisluškivanih razgovora na kojima se čuje kako se funkcioneri vladajuće albanske stranke, Socijalističke partije, dogovaraju o pretnjama, kupovini i manipulaciji glasovima u pograničnom gradu Peškopeja.

U prisluškivanim razgovorima se čuju glasovi aktuelnog albanskog premijera Edija Rame, bivšeg ministra ekonomije Damijana Gjiknurija, direktora albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Arbena Kešija i drugih funkcionera Socijalističke partije u toj zemlji.

"Prisluškivani razgovori potiču iz dosijea184 koji je tri godine stajao u fiokama albanskog tužilaštva“, piše novinar Piter Tide.

PROČITAJTE JOŠ - Baša: Rama nam je objavio rat, moramo da zaštitimo zemlju

Na jednom od 16 objavljenih snimaka premijer Rama u telefonskom razgovoru s Kešijem na dan izbora pita da li su realizovani postavljeni ciljevi, na šta sagovornik odgovara potvrdno.

I u drugim prisluškivanim razgovorima funkcioneri Socijalističke partije zahtevaju kupovinu i manipulaciju glasovima. Odmah posle objavljivanja snimaka, Tužilaštvo za teška krivična dela je najavilo istragu protiv lica koji su izvadili te materijale iz dosijea.

PROČITAJTE JOŠ - "BILD“ SNIMCIMA RASKRINKAO KARTEL: Albanija glavni punkt za drogu u Evropi, mafija vrbuje glasače da izaberu Edija Ramu; Tužiteljka poziva na istragu

"Tužilaštvo za teška krivična dela pažljivo prati novonastalu situaciju bez presedana, što ozbiljno utiče na imidž albanskog tužilaštva, a nastala je kršenjem zakona“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Albanski premijer je tim povodom najavio tužbu protiv nemačkog novinara Pitera Tidea.

Rama je na Tviteru napisao da je odlučio ovo pitanje da pokrene na sudu u Nemačkoj, jer se tamo pravda "ne igra s tajnama jedne istrage, dostojanstvom građana i poštovanjem prema državi“.

"Odlučio sam da ovaj spor vodim u nemačkim sudovima, u toj blagoslovljenoj zemlji gde se pravda ne igra s tajnama istrage i gde se dostojanstvo građana i države poštuje kao neprocenljiva vrednost. ''Ajde da vidimo ko je u pravu“, napisao je Rama, koji je prethodno ove snimke ocenio kao ucenu.

Putem Fejsbuka on je dobio odgovor od Tidea, koji je napisao da "Rama još nije čuo o nezavisnom pravosuđu“, pa zato zahteva istragu tužilaštva.

"Zato što šef albanske vlade još nije čuo o nezavisnom pravosuđo sada zahtevada tužilaštvo istražuje. I zato što je on sada u Londonu, trebalo bi da dobije lekciju o tome šta su nezavisni tužioci i pravi, funkcionalni sudovi“, odgovorio je Tide na Raminu najavu da će ga tužiti.