Jedan od kandidata na predstojećim izborima za predsednika SAD Pit Butidžedž (37) ne samo što bi mogao da postane najmlađi predsednik u istoriji te zemlje, već i prvi predsednik koji je otvoreno priznao da je homoseksualac, a on sam ističe da veruje da ne bi bio prvi gej predsednik.


On je u intervjuu za televizijski HBO kanal, upitan o kritikama da je "premlad, previše liberalan i previše gej" da bi bio prvi čovek države, odgovorio da će objasniti gde želi da vodi državu, prenosi CBS njuz.


"Ljudi će birati osobu koja će biti najbolji predsednik. I imali smo odlične predsednike koji su bili mladi, imali smo odlične predsednike koji su bili liberalni. Pretpostavljam da smo verovatno imali odlične predsednike koji su bili gej", odgovorio je Butidžedž.


Prema njegovim rečima, gotovo je izvesno da je i pre njega bilo gej predsednika, ali da to nisu otvoreno pokazivali i da su svi sem dvojice bili venčani sa ženama.


Prema studiji pravnog fakulteta u Kaliforniji iz 2018. godine, u SAD je 4,5 odsto populacije LGBT populacija.


Pročitajte još: Senator Kori Buker se kandidovao za predsednika SAD


"Moj gej radar ne radi tako dobro u sadašnjosti, a kamoli retroaktivno. Ali može samo da se pretpostavlja da je to slučaj", rekao je Butidžedž.


Butidžedž, koji je inače gradonačelnik grada Sauf Bend u Indijani, deklarisao se kao homoseksualac 2015. godine, pre nego što je drugi put izabran za gradonačelnika.


Kako se navodi, on je u braku sa nastavnikom u srednjoj školi Čestenom Glezmanom, koji će postati prvi džentlmen ukoliko Butidžedž pobedi na predsedničkim izborima.