Bivši predsednik Egipta Muhamed Morsi preminuo je od posledica srčanog udara u 69. godini, javila je državna televizija Egipta.


Kako se navodi, Morsi je kolabirao i preminuo u jednom egipatskom sudu.


Kako navode svetski mediji, Morsi je doživeo srčani udar, nakon čega se onesvestio.


Telo 69-godišnjeg bivšeg predsednika prebačeno je u bolnicu, prenosi AP.


Pročitajte još: Morsi osuđen na smrt


Morsi je potekao iz sada zabranjenog Muslimanskog bratstva i izabran je za predsednika 2012. godine, nasledivši Hosnija Mubaraka, u prvim slobodim izborima u Egiptu, navodi agencija.


Bio je peti predsednik Egipta, ali je 2013. godine svrgnut u državnom udaru na čijem čeli je bio general egipatske armije Abdel Fatah el-Sisi.


Uhapšen je nakon državnog udara i do sada se nalazio u zatvoru, a optužen je za špijunažu.


Tužilaštvo je do 2016. godine tražilo smrtnu kaznu za Morsija, ali je zahtev tužilaštva preinačen kada je naloženo novo suđenje.


MORSIJEVO UPOZORENjE PRE SMRTI


Nekoliko minuta pre svoje smrti, bivši predsednik Egipta Muhamed Morsi upozorio je da ima mnogo tajni da ispriča, izjavio je anonimni sudski zvaničnik.


Prema rečima zvaničnika, Morsi je, sedeći iza staklenog paravana, zatražio da se obrati sudu, što je sudija dozvolio, prenosi AP.


Uprkos tome što je dobio odobrenje da se obrati, Morsi (67) se suzdržao od iznošenja tajni, rekavši da bi one mogle da naruše nacionalnu bezbednost Egipta.


Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Egipta nije odgovorio na pozive agencije AP.


Jedan od Morsijevih advokata, Kamel Madur, rekao je da je bivši predsednik bio "miran i organizovan".


Prema njegovim rečima, Morsi nije otkrivao tajne, jer je "patriota, voli Egipat i njegov narod".


Smrt bivšeg predsednika potvrdili su i članovi njegove porodice.


Morsijev sin, Ahmed Sudan, koji je jedan od čelnika londonskog ogranka Muslimanskog bratstva, zabranjenog u Egiptu, poručio je na Fejsbuku da je smrt njegovog oca "ubistvo sa predumišljajem" i dodao da su bivšem egipatskom predsedniku uskraćeni lekovi i posete, te da su retko dobijali informacije o njegovom zdravstvenom stanju.


"Stavljen je iza staklenog kaveza (tokom suđenja). Niko nije mogao da ga čuje ili da zna šta se dešava sa njim. Nije imao nikakve posete mesecima, skoro godinu dana. Žalio se i da ne dobija lekove. Ovo je ubistvo sa predumišljajem. Ovo je spora smrt", poručio je Ahmed Sudan na svom Fejsbuk nalogu.


Morsi je politički uspon započeo kao član Muslimanskog bratstva i izabran je za predsednika 2012. godine, nasledivši Hosnija Mubaraka, u prvim slobodim izborima u Egiptu, navodi agencija.


Bio je peti predsednik Egipta, ali je 2013. godine svrgnut u državnom udaru na čijem čelu je bio general egipatske armije Abdel Fatah el-Sisi.


Uhapšen je nakon državnog udara i osuđen na 20 godina zatvora zbog toga što je, kako se navodi, naredio pripadnicima Muslimanskog bratstva da razbijaju proteste protiv njega. Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, ali to je preinačeno. U trenutku Morsijeve smrti, više slučajeva se vodilo protiv njega.


Po dolasku na vlast, el-Sisi je proglasio Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom.


AP navodi da je od prevrata 2013. godine uhapšeno desetine hiljada Egipćana, uglavnom islamista, ali i drugih aktivista koji su učestvovali u Arapskom proleću 2011. godine.


Poslednje dane svog života proveo je u posebnom ogranku kaznenog kompleksa Tora, nazvanog i "škorpionski zatvor". Mnoge grupe za ljudska prava su saopštile da su uslovi u toj kaznenoj ustanovi daleko ispod egipatskih i međunarodnih standarda.


ERDOGAN IZJAVIO SAUČEŠĆE ZBOG MORSIJEVE SMRTI


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je saučešće Muslimanskom bratstvu i narodu Egipta zbog smrti bivšeg predsednika Muhameda Morsija.


Obraćajući se novinarima, Erdogan je Morsija nazvao bratom i mučenikom, dok je aktuelnog predsednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija nazvao "okrutnim", prenosi AP.


"Neka Alah ima milosti nad našim bratom, našim mučenikom Morsijem. Izjavljujem saučešće svoj mojoj braći koja su hodala njegovim putem. Izjavljujem saučešće narodu Egipta", rekao je Erdogan.


MUSLIMANSKO BRATSTVO POZIVA NA OKUPLjANjA ZBOG SMRTI MURSIJA


Pokret Muslimansko bratstvo saopštilo je večeras da je smrt bivšeg egipatskog predsednika Muhameda Mursija (67), koji je preminuo od srčanog udara tokom suđenja za navodnu špijunažu, zapravo "ubistvo" prvog demokratski izabranog predsednika Egipta.


Iz tog pokreta Egipćani su pozvai da se masovno okupe na sahrani Mursija.


U saopštenju objavljenom na sajtu tog Pokreta, Bratstvo je pozvalo narod da se okuplja ispred ambasada Egipta širom sveta, prenosi Rojters.


Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova proglasilo je alarmantnu situaciju u zemlji nakon smrti Mursija i angažovalo hiljade dodatnih snaga bezbednosti nakon vesti o njegovoj smrti, prenosi agencija Anadolija.


Državne vlasti su takođe u okviru preduzetih mera pozvale oficire i policajce koji su bili na odmoru, a preduzete su i posebne mere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, crkvama i hotelima.


Takođe, odobren je i plan "C" kojim se omogućava pokretanje operacije protiv terorističkih struktura.