Bugarka na čelu Evropske komisije?

G. ČVOROVIĆ

ponedeljak, 17. 06. 2019. u 17:15

Бугарка на челу Европске комисије?

Kristalina Georgijeva, Foto EPA

Dosta ženskih kandidata u kadrovskim previranjima za naslednika Žan-Kloda Junkera. Novo ime među naslednicima Kristalina Georgijeva

BRISEL OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

DA li je došlo vreme da na čelo Evropske komisije dođe žena? Ovo pitanje sve više se razmatra u briselskim krugovima koji bi u najskorije vreme trebalo da odluče o predstojećim imenovanjima na vrhu najvažnijih institucija.

Već je poznato da "špicenkandidat" Nemac Manfred Veber nailazi na oštro protivljenje Francuske. Zato je teza o izboru žene za prvu ličnost evropske izvršne vlasti još bliža realnosti.

Pročitajte još - Junker: Vreme je da žena bude na čelu Evropske komisije

Među glavnim kandidatkinjama su aktuelna komesarka za konkurenciju Dankinja Margret Vestager, pominje se i generalna direktorka MMF Kristin Lagard, a kao novo ime figurira i direktorka Svetske banke Bugarka Kristalina Georgieva, inače bivša evropska komesarka.

Šlag na torti je "indirektna nominacija" Angele Merkel koju bi "rado podržao" francuski predsednik Emanuel Makron, iako se ona nije sama prijavila. Time bi Veber našao dostojnu zamenu za francusko protivljenje.

Još jedna kandidatkinja iz senke mogla bi da bude i litvanska predsednica Dalija Gribauskaite, vrlo aktivna u evropskim krugovima. Njoj se, međutim, više predviđa da bi mogla da uđe u uži izbor za buduću predsednicu Evropskog saveta. Za naslednika Donalda Tuska viđeni su još i premijeri Belgije, Šarl Mišel, i Holandije, Mark Rute, a možda i Francuz Mišel Barnije, evropski pregovarač za "bregzit".

Barnije je kandidat i za predsednika Evropske komisije, kome se, sad, s druge strane Rajne, protive Nemci. Kao ozbiljan kandidat slovi i aktuelni prvi Junkerov zamenik, holandski socijalista Frans Timermans. Pominju se čak i irski premijer Leo Varadkar i nekadašnji predsednik Saveta ministara Italije Enriko Leta.

Pregovori su više nego komplikovani, a uz predsednika Evropske komisije i Evropskog saveta, visoko na meti su još i funkcije prve ličnosti Evropskog parlamenta, Evropske centralne banke i visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Šefovi država ili vlada bi krajem sedmice, osim razgovora o nominacijama, trebalo da usvoje stratešku agendu za period 2019-2024. i razmatraju finansijski okvir za period 2021-2 027.

Pročitajte još - Politiko: Junkerova Komisija koja nestaje

IDEALAN SCENARIO

IDEALAN scenario bi bio da se oko nominacija postigne dogovor tokom Samita šefova država ili vlada u četvrtak ili petak. Ali, imajući u vidu neslaganja među članicama o kandidatima, ne bi iznenadilo da se organizuje i novi, vanredni samit pre sredine jula.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ексокустодијан

17.06.2019. 18:35

Значи баба Анђа ће капу да нам кроји