Zelenski investicijama želi da vrati Donbas

Branko Vlahović

ponedeljak, 17. 06. 2019. u 10:28

Зеленски инвестицијама жели да врати Донбас

Grafit ukrajinskog profesora na zgradi izrešetanoj u ratu u oblasti Donjecka

Predsednik Ukrajine sastao se sa ruskim biznismenima i obećao nove investicije. Bivši lider Gruzije Sakašvili (52) stavljen na spisak ukrajinskih vojnih rezervista

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


Novi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obećao je u bližoj budućnosti investicije u Donbas. Biće donet zakon koji će pomagati malom i srednjem biznisu. Boraveći u Marijupolju Zelenski je rekao da će se ulagati u infrastrukturu Donbasa. On se već sreo sa jednim brojem bogatih ruskih biznismena, među kojima je i Viktor Pinčuk, zet bivšeg predsednik Leonida Kučme.

- Ako Ukrajina želi povratak Donbasa, i mirnu integraciju, prvo što se mora učiniti je skidanje blokade te teritorije - kazao je Leonid Kučma kog je Zelenski imenovao za glavnog pregovarača oko realizacije dogovora iz Minska, koje je Porošenko uporno ignorisao.

U međuvremenu, bivši gubernator Odese, a pre toga predsednik Gruzije, Mihail Sakašvili (52) prošao je medicinsku komisiju i stavljen je na spisak ukrajinskih vojnih rezervista. Da je spreman da ratujući štiti Ukrajinu, Sakašvili je saopštio na svojoj stranici "Fejsbuka".

Sakašvilijeva Partija novih snaga namerava da učestvuje na predstojećim parlamentarnim izborima, pa mnogi smatraju da je najnovijim potezom hteo da pokaže da on sebe smatra punopravnim građaninom Ukrajine. Prema istraživanju Kijevskog međunarodnog sociološkog instituta Sakašvilijevu Partiju novih snaga ne podržava nijedan odstio građana Ukrajine. Naravno da će sada Sakašvili, kome je nadimak u Gruziji bio Miša Psih, nastojati da ukrajinskom patriotskom retorikom i vređanjem Putina i Rusije dobije dovoljan broj glasova da uđe u Vrhovnu radu (parlament).

Dokazujući da je spreman da ratuje za Ukrajinu Sakašvili je indirektno odgovorio onima koji su mu zamerali da je bolesno ambiciozan, pa kad već ne može da bude u svojoj Gruziji, sada svoje planove hoće da realizuje u zemlji u kojoj je svojevremeno studirao sa bivšim predsednikom Petrom Porošenkom.

Njemu je Porošenko dao državljanstvo i funkciju gubernatora Odese 2014. godine, ali i oduzeo 2017. Sakašviliju je ukrajinsko državljanstvo vratio novoizabrani predsednik Vladimir Zelenski 29. maja ove godine.

Koliko će Sakašvili svojim napadima na bivšeg predsednika Porošenka pomoći novom predsedniku Zelenskom, tek će se videti. Novi predsednik Zelenski ima šansu da iskoristi popularnost i dobije dovoljan broj mesta u parlamentu koji mu je potreban da sprovodi reforme. Ako pristalice Porošenka i dalje budu imale većinu u parlamentu, Zelenski će biti "predsednik-fikus" koji nema prave punomoći, jer će sva vlast biti koncentrisana u vladi koju bira parlament.

NEKAD HVALIO, SAD KUDI


Sakašvili (na slici) je već počeo da javnim kritikama objašnjava Ukrajincima da su obećanja koja im je davao "kralj čokolade" Porošenko bila lažna.

- Zašto bismo mi morali da živimo kao u predgrađu glavnog grada Nigerije - izjavio je Sakašvili optužujući bivšeg prijatelja Porošenka i njegove saradnike za mahinacije i krađe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije