VOJNO OPKOLJAVANJE IRANA: Gomilaju se američke i britanske pomorske snage

D. D. S.

16. 06. 2019. u 16:22

Zaoštrava se situacija u Omanskom zalivu na putu nafte. SAD, Velika Britanija i Saudijska Arabija optužili Teheran za incident

ВОЈНО ОПКОЉАВАЊЕ ИРАНА: Гомилају се америчке и британске поморске снаге

Majk Pompeo krivi Iran za napade na tankere / Foto AP

U Omanskom zalivu, jednom od najprometnijih naftnih puteva, kao i u njegovoj okolini, gomila se vojna sila posle drugog napada na tankere za samo mesec dana. Pošto su SAD, Velika Britanija i Saudijska Arabija, kao glavni takmac Irana u regionu, optužili Teheran za incident, Amerikanci su poslali nosač aviona i dodatnih 1.500 vojnika u Persijski zaliv, a u nedelju je i London najavio upućivanje elitne jedinice mornarice u Omanski zaliv, kako bi zaštitio svoje ratne brodove.

Stotinak britanskih marinaca biće upućeno u Omanski zaliv, gde će se pridružiti brodovima iz britanske nove mornaričke baze u Bahreinu. Mornarica će nadgledati moreuz helikopterima i manjim brodovima u misiji "zaštite snaga", koja se planira već nekoliko nedelja, zbog porasta tenzija sa Iranom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo nazvao je, istovremeno, nepogrešivom tvrdnju da je Iran odgovoran za prošlonedeljne napade na naftne tankere u Omanskom zalivu, ali je poručio da SAD ne žele da uđu u rat sa Teheranom.

- Predsednik Tramp je učinio sve da izbegne rat. Mi ne želimo rat - rekao je.

On je, ipak, dodao da će Vašington garantovati slobodu plovidbe kroz pomorska područja od vitalne važnosti. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije DŽeremi Hant izjavio je pre toga da je skoro siguran da Iran stoji iza napada na naftne tankere.

Iranska poluzvanična agencija ISNA je objavila da je zvanični Teheran pozvao britanskog ambasadora u iransko Ministarstvo spoljnih poslova, pošto su britanske vlasti optužile Iran za te napade. Britanski ambasador u Iranu Rob Meker demantovao je, međutim, da su ga zvali na razgovor.

"Zanimljivo. Ja to nisam znao", naveo je on.

No, iranski zvaničnik zadužen za Evropu Mahmud Barimani tvrdi da se već sastao s Mekerom:

- Iran osuđuje britansko slepo i ishitreno usklađivanje stava sa američkim optužbama - naveo je, uz kategorično odbijanje tvrdnji da Teheran stoji iza napada.

TEHERAN POVEĆAVA ZALIHE URANIJUMA

Iran za danas najavljuje nove korake u smanjenju poštovanja nuklearnog sporazuma, koji su SAD napustile prošle godine. Organizacija za atomsku energiju će objaviti i korake radi povećanja zaliha obogaćenog uranijuma i proizvodnje teške vode u Araku.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Miki-Zg

16.06.2019. 17:22

Obična farsa Amera i vjernih pudlica ,Engleza .Što su sada izmislili ti remetilački svjetski faktori ?

Ničija nije gorela do zore

16.06.2019. 17:51

pa neće ni vaša! Ne mogu da verujem da se nadam propasti rase kojoj pripadam! Zlo zla, do čega ste svet doveli!!!

Generalic

16.06.2019. 19:14

Taman se ponadas da naredni predsednik sveta moze da bude izuzetak jer neće da vodi rat daleko od kuce. Kad ono...Da nema Bliskog Istoka, trebalo bi da ga se izmisli. Gde bi inače, kao i na Balkanu, gorela do zore?

dobrovoljac

16.06.2019. 20:33

nesto su brzo aktivirali vojsku samo dan dva nakon navodnog napada na tankere.Izgleda da imamo Racak 2

realist.

16.06.2019. 20:52

Ovih trebaju Rusija I Kina silom zaustavite da nebi doslo do velike Eskalacije, jer Ameri su nepreracunljivi lopovi Koji ubijaju sve sta I'm dodje cak I dece ne stite.