U Omanskom zalivu, jednom od najprometnijih naftnih puteva, kao i u njegovoj okolini, gomila se vojna sila posle drugog napada na tankere za samo mesec dana. Pošto su SAD, Velika Britanija i Saudijska Arabija, kao glavni takmac Irana u regionu, optužili Teheran za incident, Amerikanci su poslali nosač aviona i dodatnih 1.500 vojnika u Persijski zaliv, a u nedelju je i London najavio upućivanje elitne jedinice mornarice u Omanski zaliv, kako bi zaštitio svoje ratne brodove.

Stotinak britanskih marinaca biće upućeno u Omanski zaliv, gde će se pridružiti brodovima iz britanske nove mornaričke baze u Bahreinu. Mornarica će nadgledati moreuz helikopterima i manjim brodovima u misiji "zaštite snaga", koja se planira već nekoliko nedelja, zbog porasta tenzija sa Iranom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo nazvao je, istovremeno, nepogrešivom tvrdnju da je Iran odgovoran za prošlonedeljne napade na naftne tankere u Omanskom zalivu, ali je poručio da SAD ne žele da uđu u rat sa Teheranom.

- Predsednik Tramp je učinio sve da izbegne rat. Mi ne želimo rat - rekao je.

On je, ipak, dodao da će Vašington garantovati slobodu plovidbe kroz pomorska područja od vitalne važnosti. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant izjavio je pre toga da je skoro siguran da Iran stoji iza napada na naftne tankere.

Iranska poluzvanična agencija ISNA je objavila da je zvanični Teheran pozvao britanskog ambasadora u iransko Ministarstvo spoljnih poslova, pošto su britanske vlasti optužile Iran za te napade. Britanski ambasador u Iranu Rob Meker demantovao je, međutim, da su ga zvali na razgovor.

"Zanimljivo. Ja to nisam znao", naveo je on.

No, iranski zvaničnik zadužen za Evropu Mahmud Barimani tvrdi da se već sastao s Mekerom:

- Iran osuđuje britansko slepo i ishitreno usklađivanje stava sa američkim optužbama - naveo je, uz kategorično odbijanje tvrdnji da Teheran stoji iza napada.

TEHERAN POVEĆAVA ZALIHE URANIJUMA

Iran za danas najavljuje nove korake u smanjenju poštovanja nuklearnog sporazuma, koji su SAD napustile prošle godine. Organizacija za atomsku energiju će objaviti i korake radi povećanja zaliha obogaćenog uranijuma i proizvodnje teške vode u Araku.