Suverenisti ojačali ali i dalje podeljeni

G. ČVOROVIĆ

14. 06. 2019. u 07:18

Суверенисти ојачали али и даље подељени

Mateo Salvini i Marin le Pen Foto Ap

Marin le Pen i Mateo Salvini osnovali veliku poslaničku grupu u Evropskom parlamentu koja će biti ukupno peta po snazi

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

MARIN le Pen, liderka francuskog Nacionalnog okupljanja, koja je osvojila najviše glasova u svojoj zemlji na nedavnim evropskim izborima, i Mateo Salvini, vođa Lige i potpredsednik italijanskog Saveta ministara, formirali su u četvrtak, kao što su i obećali, veliku poslaničku grupu suverenista u Evropskom parlamentu.

Grupa "Identitet i demokratija" broji 73 poslanika, najjača je od evroskeptičnih formacija u EP i biće ukupno peta po snazi, iza narodnjaka, socijaldemokrata, liberala i Zelenih. Ovi poslednji ih pretiču samo za jedan glas. Kada iz EU bude izašla Velika Britanija, zbog preraspodele mesta, "Identitet i demokratija" bi trebalo da imaju i tri poslanika više. Evroskeptici u EP imaju u ukupnom zbiru 175 poslanika.

Le Penova i Salvini nisu uspeli da naprave veliku koaliciju od evroskeptika, što ipak nije ni bilo realno. Znalo se da predstavnici poljske stranke Pravo i pravda preferiraju Evropske konzervativce i reformiste. Sa Salvinijem i Le Penovom nije hteo ni španski Voks. Kao što se očekivalo, tu nije ni mađarska stranka Fides, jer iako su suspendovani među narodnjacima, nameravaju da im i dalje pružaju podršku.

Pročitajte još - Le Pen: Nisam pod kontrolom nijedne strane zemlje

Ipak, napravljen je pomak, jer će novoformirana poslanička grupa imati dvostruko više članova nego identična formacija "Evropa nacija i sloboda" u prethodnom sazivu. Uz Nacionalno okupljanje i Ligu, u ovoj grupi biće i Slobodarska partija Austrije, Flamanski interes iz Belgije, Alternativa za Nemačku, Danska narodna partija, Stranka Finaca, Konzervativna narodna partija Estonije i češka Sloboda i direktna demokratija.

Saglasnost za formiranje grupe je brzo postignuta. Predsedavaće Marko Cani, blizak Salviniju, imajući u vidu da Liga ima 28 članova, a Nacionalno okupljanje 22. U novoj grupi očekuju da im se kasnije, usput, pridruže i drugi članovi, a smatraju da će predstavljati značajnu snagu.

LOAZO ODUSTALA

NATALI Loazo, bivša francuska ministarka za evropske poslove, koja je predvodila listu stranke predsednika Makrona, odustala je da bude predsednica poslaničke grupe koja će okupljati centriste u EP, prekrštenih iz liberala u Renesansu Evropu, i pored toga što predstavlja stranku s najviše poslanika.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije