Papa ukorio ambasadore, moraju da slede papsku politiku

Tanjug

četvrtak, 13. 06. 2019. u 18:42

Папа укорио амбасадоре, морају да следе папску политику

AP Photo / Papa Franja

Mogu imati rezerve u vezi s papskom politikom, ali da oni ne predstavljaju sebe i "ne mogu da kritikuju papu iza njegovih leđa, da imaju blogove ili da se pridružuju grupama koje gaje neprijateljstvo prema njemu"

Papa Franja zatražio je poslušnost od ambasadora Vatikana i podsetio ih na njihove dužnosti pred Bogom, njim i vernicima nakon godina skandala koji su narušili ugled diplomatskog kora rimokatoličke crkve.

Papa je poručio izaslanicima da mogu imati rezerve u vezi s papskom politikom, ali da oni ne predstavljaju sebe i "ne mogu da kritikuju papu iza njegovih leđa, da imaju blogove ili da se pridružuju grupama koje gaje neprijateljstvo prema njemu", prenosi AP.

Neočekivani ukor pape je danas u pismu uručen više od stotini ambasadora u Rimu pred sastanak s najvišim vatikanskim zvaničnicima, a on im je poručio da žive skromne, uzorne živote i da budu bliže siromašnima nego eliti.

Pročitajte još - Papa otvara tajne arhive Vatikana

Ovom pismu prethodilo je nekoliko seksualnih skandala među vatikanskim izaslanicima i bombastične izjave penzionisanog ambasadora Vatikana u Vašingtonu, nadbiskupa Karla Marije Vigana, koji je pozvao papu Franju na ostavku zbog tolerisanja poznatih seksualnih zlostavljača i optužio ga da je ignorisao njegova upozorenja iz 2013. o seksualnim susretima kardinala s katoličkim studentima.

Papa je u februaru raščinio tadašnjeg kardinala Teodora Mekarika i izjavio je da se ne seća da je primio bilo kakva upozorenja, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije