OD TOGA JE NAJVIŠE STRAHOVAO: Asanž na korak do izručenja SAD

D. D. S.

četvrtak, 13. 06. 2019. u 12:15

ОД ТОГА ЈЕ НАЈВИШЕ СТРАХОВАО: Асанж на корак до изручења САД

Foto: AP

Britanija se rešava osnivača "Vikiliksa". Pravosudni sistem traži Asanža zbog curenja velikog broja poverljivih dokumenata američke diplomatije

OSNIVAČ "Vikiliksa" Džulijan Asanž (47) korak je bliže onome od čega je uspevao godinama da umakne i od čega je najviše strahovao - izručenju SAD.

Pošto je britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid u četvrtak potpisao nalog za izručenje Asanža SAD, ročište o njegovoj ekstradiciji počinje danas u Britaniji.

Pročitajte još: ASANŽA POSETIO OTAC: Izgubio je oko 10 kilograma, ne govori brzo

- Imamo legitiman zahtev za izručenje, tako da sam ga potpisao. Ali konačna odluka je sada na sudovima - precizirao je Džavid.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država je 11. juna podnelo zvanični zahtev Britaniji za izručenje Asanža, koji je izbačen 11. aprila iz Ambasade Ekvadora u Londonu, pošto mu je ta zemlja, posle sedam godina, uskratila azil. Odnosi između Asanža i novog ekvadorskog rukovodstva su se pogoršali zbog navodnih komentara Asanža koji su ocenjeni kao mešanje u unutrašnje stvari Ekvadora.Pročitajte još: SAD dostavile Britaniji zahtev za izručenje Asanža

Asanž je istog trenutka uhapšen i iz londonske ambasade odveden u pritvor. On je u zatvoru Belmarš u Londonu, gde služi kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije.

Pravosudni sistem traži Asanža zbog curenja velikog broja poverljivih dokumenata američke diplomatije koji su javno objavljeni putem "Vikiliksa". Ako bude izručen SAD, Asanžu preti zatvorska kazna od 175 godina zbog hakovanja kompjutera.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Duplo Golo

13.06.2019. 16:03

Zapadni humanizam, demokratija i vladavina prava na delu! A kazu da je istok divlji i grub kad strelja svoje!Nije gospodo, oni bar nisu licemerni i dvolicni kao vi. Cuj, 175 godina. Ma bolje 200, okruglo je.