Rjabkov: Sa SAD o oružju bez dogovora, ali dobra polazna tačka

Tanjug

12. 06. 2019. u 18:55

Рјабков: Са САД о оружју без договора, али добра полазна тачка

Foto EPA

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da je današnji sastanak s američkim zvaničnicima bio polazna tačka za rešavanje pitanja kontrole naoružanja
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da je današnji sastanak s američkim zvaničnicima bio polazna tačka za rešavanje pitanja kontrole naoružanja.

Delegacije dve države koje su predvodili Rjabkov i zamenik državnog sekretara za kontrolu naoružanja Andrea Tomson sastali su se danas u Pragu, a ruski zvaničnik je, kako prenose ruske novinske agencije, izrazio razočarenje što razgovori sa američkim kolegama nisu rezultirali "nekom vrstom kalendara budućih sastanaka ili određenim planom akcija".

On je rekao i da "ukupni rezultati današnjeg događaja više nisu vezani za jednokratni kontakt , i da će nakon ovoga uslediti novi razgovori, navodi AP.

PROČITAJTE JOŠ - Rjabkov: Rusija počela s razvojem raketa srednjeg dometa

Rusija je bila uznemirena povlačenjem SAD početkom godine iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i više puta je izrazila zabrinutost zbog Ugovora o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja (START) , još jednog ključnog sporazuma o kontroli naoružanja koji ističe 2021. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je nedavno na opasnost raspadanja međunarodnog sistema kontrole nuklearnog oružja i rekao rekao da razgovori s Vašingtonom o produženju nuklearnog sporazuma START tek treba da počnu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije