OD STALNOG DOPISNIKA: MOSKVA

KONSTANTINOPOLjSKI patrijarh Vartolomej, koji je dao tomos novoosnovanoj raskolničkoj crkvi u Ukrajini, definitivno ne pronalazi svoje mesto u svemu što se događa. Jer, prvo je blagoslovio ujedinjenje Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata na čijem je čelu bio samoproglašeni patrijarh Filaret i Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve, a sada odjedanput tvrdi da nikakvog patrijarha u Kijevu nije ni bilo!

Carigradski patrijarh Vartolomej je skinuo anatemu sa poglavara raskolničkih crkava u oktobru 2018, posle čega je Ruska pravoslavna crkva raskinula odnose sa Carigradskom patrijaršijom. I sada kad se Filaret "uzjogunio", iz Instanbula Vartolomej preko ukrajinskih novinara poručuje da nikada nije postojao Kijevski patrijarhat, a ni sada ga nema.

Sabor ujedinjenja je bio 15. decembra 2018, a službena registracija je završena 30. januara 2019. godine. Važno je znati da je mitropolit Epifanije, poglavar novoosnovane crkve, bio nekadašnji Filaretov saradnik.

PROČITAJTE JOŠ - Ukrajinci zakonom oteli ime kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

Naravno da je najnovija izjava Vartolomeja ozlojedila ostarelog samoproglašenog patrijarha Filareta, koji sada tvrdi da ih je Vartolomej prevario jer nisu dobili punu samostalnost već su postali u mnogo čemu zavisni od Carigradske patrijaršije.

Vartolomej se zapetljao u Ukrajini jer je pod pritiskom američke državne administracije promenio prvobitni stav o raskolu u Ukrajini. Prilično dugo Vartolomej je, kao i drugi pravoslavni patrijarsi, bio protiv raskolnika i nije priznavao samoproglašenog patrijarha Filareta, kao ni drugu raskolničku crkvu. On je odbio zahtev nekadašnjeg predsednika Petra Juščenka da da autokefalnost raskolnicima. U to vreme na Vartolomeja američka administracija nije pravila nikakav pritisak.

Samoproglašeni patrijarh Filaret / Foto MK


Kasnije se situacija promenila i kad je Vašington inicirao sankcije Zapada protiv Rusije, Amerika je odlučila da pokuša da udalji i ukrajinske pravoslavce od Moskve. U Instabul kod Vartolomeja su počeli da stižu emisari iz Vašingtona i on je pod njihovim pritiskom promenio stav. Tako je Petar Porošenko uspeo da uz pomoć Vašingtona političkim putem stvori novu ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Međutim, uprkos političkim i policijskim pritiscima, na svoju stranu raskolnici nisu uspeli da dobiju značajniji broj popova iz redova Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata, koja je i dalje ostala verna ruskom patrijarhu Kirilu.

Mitropolit Epifanije

Na kraju je postalo sasvim jasno da mnogo veću autonomiju ima Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata, koja je ostala lojalna patrijarhu Kirilu, nego novoosnovana crkva. Rukovodstvo crkve lojalno patrijarhu Kirilu odlučuje o svemu samostalno, osim što zajednički sa Moskvom koordinira spoljnu politiku.


"PRIMIRIVANjE" FILARETA

MITROPOLIT Epifanije (na slici), koji sada rukovodi novoosnovanom crkvom, pokušao je da "primiri" i dalje ambicioznog samoproglašenog patrijarha Filareta, kome je bivši predsednik Ukrajine Porošenko lani dao Orden heroja. Na poslednjem sinodu novoosnovane crkve mitropolit Epifanije je kazao da su sve odluke samoproglašenog patrijarha Filareta posle sabora ujedinjenja poništene i da nemaju značaj. Epifanijev ukaz je objavljen na sajtu novoosnovane crkve.

PROČITAJTE JOŠ - Patrijarh Kiril: Nova ukrajinska crkva — udruženje raskolnika