Cipras: Građani će glasati o poverenju merama oporavka

Tanjug

četvrtak, 06. 06. 2019. u 15:42

Ципрас: Грађани ће гласати о поверењу мерама опоравка

Aleksis Cipras ,Foto Tanjug-AP

On je dodao da to ne znači da ne postoji rizik povratka u, kako je rekao, "sumorne dane 2012, 2013. i 2014. godine", kada se sprovodila politika oštre štednje
Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je da će parlamentarni izbori, zakazani za 7. jul, biti prilika da se građani izjasne i o merama oporavka koje je pokrenula njegova vlada, prenosi ANA-MPA.


"Glasači moraju da uporede programe Sirize i Nove demokratije i da budu svesni da je Grčka napustila programe fiskalnog prilagođavanja, odnosno memoranduma, kako bi zaustavila žrtve u svom društvu“, istakao je Cipras.

On je dodao da to ne znači da ne postoji rizik povratka u, kako je rekao, "sumorne dane 2012, 2013. i 2014. godine", kada se sprovodila politika oštre štednje.

PROČITAJTE I: Cipras potvrdio: Izbori u Grčkoj 7. jula

"Jedini način da se spreči povratak u prošlost je da Grci iskoriste moć svog glasanja na prevremenim parlamentarnim izborima 7. jula", rekao je grčki premijer.

Odgovarajući na kritike o otpuštanjima u javnom sektoru, lider Sirize i šef grčke vlade rekao je da takvo pitanje nije bilo pokrenuto 2014. godine kada je aktuelni lider najveće opozicione stranke u Grčkoj Kirijakos Micotakis bio ministar administrativne reforme.

"Grčki narod mora da zna istinu, budući da je Micotakis pokrenuo mere otpuštanja i penzionisanja u javnom sektoru", zaključio je Cipras.

U Grčkoj će 7. jula biti održani prevremeni parlamentarni izbori, nakon što je vladajuća stranka Siriza izgubila na izborima za Evropski parlament i lokalnim izborima, osvojivši skoro deset odsto manje glasova u odnosu na opozicionu Novu demokratiju.