Na Himalajima uočena tela nestalih planinara

Tanjug

ponedeljak, 03. 06. 2019. u 16:21

На Хималајима уочена тела несталих планинара

AP Photo

Indijski vojni piloti primetili su pet tela planinara na Himalajima kod granice sa Kinom i Indijom na visini od 5.000 metara
Indijski vojni piloti primetili su pet tela planinara na Himalajima kod granice sa Kinom i Indijom na visini od 5.000 metara.


Veruje se da su to tela pet od osam planinara koji su nestali u lavini kada su pokušali da se popnu na vrh Nanda Devi, do kojeg je veoma teško stići.


Njihova tela su identifikovana na fotografijama visoke rezolucije iz vojnog helikoptera pre nego što je zbog snežnih padavina i jakog vetra danas prekinuta spasilačka operacija, prenosi AP.


Operacija potrage za još trojicom planinara nastaviće se sutra, rekao je zvaničnik indijske država Utarhand Vidžaj Kumar Džgdande.


Indijski zvaničnici vode konsultacije sa indijskom vojskom i graničnom policijom o tome kako da se dopreme tela sa planinskog vrha Nanda Devi, drugog po visini u Indiji.


"Bezbednost je pravi problem kako zbog terena tako i zbog vremena. Uvek postoji bojazan da se i spasioci tamo zaglave", rekao je Džugdande.


PROČITAJTE JOŠ: Himalaji: Poginula dvojica planinara iz Evrope


Među nestalima su četiri Britanca, dva Amerikanca, po jedan Australijanac i Indijac koji su poslednji put bili u kontaktu sa baznim kampom 26. maja.


Indija ne dozvoljava planinarima da se popnu na vrh Nanda Devi, već samo na nešto niži Nanda Devi Ist do kojeg je takođe izuzetno teško stići.


"U poređenju sa Nanda Devi Istom, Mont Everest je piknik. Oni koji su se popeli na Evrest ne bi čak mogli ni da zakorače na njega. To mogu da pokušaju samo tehnički najkompetentniji", rekao je Marinder Koli, iskusni planinar i jedan od osnivača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije