Tokio brine oružje Kurila

Branko Vlahović

03. 06. 2019. u 21:41

Токио брине оружје Курила

Ruski vojni helikopter iznad Kurilskih ostrva

Polemika ruskog i japanskog ministra spoljnih poslova oko instaliranja vojske i tehnike na Kurilskim ostrvima. Sergej Lavrov: Na svojoj teritoriji radimo šta hoćemo

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

TOKOM rusko-japanskih pregovora, poslednjih dana maja u Tokiju, došlo je do polemike između ministara spoljnih poslova Tara Kona i Sergeja Lavrova. Japanski ministar je kazao da je pravno neprihvatljivo što Rusija dovodi vojsku i tehniku na Kurile, na što je Lavrov odgovorio da su ta ostrva ruska teritorija i da njena vojska na njima može da radi šta hoće.

Japanska vlada je početkom aprila protestovala što Rusija povećava broj svojih vojnika i tehnike na Kurilima i što su nedavno održane vežbe sa raketnim gađanjima.

Na Kurilima je Rusija zaista modernizovala vojne objekte i sada tamo u normalnim uslovima žive profesionalni vojnici koji imaju ugovore na tri godine. Ali, u Rusiji smatraju da Japanci nemaju prvo da zameraju susedima što se naoružavaju, jer to i sami čine.


PROČITAJTE JOŠ: RUSKI ISTRAŽNI TIM: Ljudski faktor uzrok eksplozija, povređeno 89 osoba

Posle poslednjeg susreta predsednika SAD Trampa sa japanskim premijerom Abeom saopšteno je da će Tokio, koji je prošle godine bio najveći kupac američkog oružja, uzeti od SAD još 105 lovaca pete generacije F-35. Ruski vojni analitičari, kao i njihovi kolege iz Japanu susednih zemalja, postavili su pitanje: "Sa kim se japanska armija sprema da ratuje?"

Rusi se ne plaše da bi Japan mogao da vojnom silom vrati Kurilska ostrva. Moskovski vojni analitičari podsećaju da se sada na Kurilima sistemi za odbranu obale "bastion" i "bal", kao i PVO sistemi, koji čuvaju tu teritoriju iz vazduha. Ruski avioni locirani na Kurilima su naoružani najnovijim hipersoničnim raketama "kinžal" kojima mogu da potope japanske brodove.

Japan, međutim, ima sporna teritorijalna pitanja i sa Kinom. Verovatno Japanci kupovinom najnovijih američkih aviona misle da suzdržavaju Kinu koja je vojnički i ekonomski sve moćnija, a posle SAD i Rusije, ima najmoćniju avijaciju. U Tokiju sigurno znaju da su najnoviji S-400 koje će imati kineska armija biti naoružani raketom dometa 380 kilometara, pa Japanci sigurno neće ulaziti u opasne avanture.

KRATKO

Pregovori su trajali svega sat i 40 minuta. Učestvovali su i ruski i japanski ministri odbrane Sergej Šojgu i Takeši Ivaja koji su imali i odvojene razgovore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pregovori su trajali svega sat i 40 minuta

06.06.2019. 22:41

E sad bi mogao Branko da nas obavesti oko čega su oni to pregovarali. Naravno pod uslovom da je taj sastanak zaista bio pregovarački.