Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je, nakon obilaska najvećeg japanskog ratnog broda, da očekuje da će vojska Japana ojačati američke snage širom Azije i u drugim delovima sveta, prenosi Rojters.

Pročitajte još: Tramp: Uskoro sa Japancima idemo na Mars


Agencija navodi da je Japan, kao ključni savetnik SAD, jača mogućnosti sopstvenih snaga da vrše operacije dalje od japanskih obala.

Navodi se da je izjava Trampa usledila posle inspekcije koju je obavio na japanskom ratnom brodu "Kaga", nosaču helikoptera koji je opremljen da nosi ove letelice koje tragaju za podmornicama u dubokim vodama.

Pročitajte još: TRAMP SPUŠTA LOPTU: Razgovaraćemo ako Iran to želi

Rojters navodi da je "Kaga", koja će uskoro biti opremljena tako i da prima mlazne borbene avione F-35B kojima je potrebna mala pista za poletanje i sleću vertikalno, plovila prošle godine do Indije, prošavši kroz sporne vode Južnog kineskog mora, za koje agencija navodi da Peking polaže prava na najveći deo njih.

"Sovom izvanrednom novom opremom ''Kaga'' će pomoći našim nacijama da se odbrane od složenih pretnji u regionu i mnogo dalje", kazao je Tramp u govoru koji je održao na ovom brodu.

Navodi se da se očekuje da će unapređivanje ovog plovila, kao i njegovog sestrinskog broda "Izumo", ojačati američke snage koje operišu u Japanu.