Poljski biskupi se kaju u pismu vernicima što nisu zaustavili pedofile u mantijama

Beta

nedelja, 26. 05. 2019. u 12:14

Пољски бискупи се кају у писму верницима што нису зауставили педофиле у мантијама

Ilustracija Foto Tanjug / AP

U rimokatoličkim crkvama širom Poljske danas se na bogosluženjima čita pismo poljskih biskupa u kome izražavaju stid što nisu učinili dovoljno da spreče neke sveštenike da napastvuju decu
U rimokatoličkim crkvama širom Poljske danas se na bogosluženjima čita pismo poljskih biskupa u kome izražavaju stid što nisu učinili dovoljno da spreče neke sveštenike da napastvuju decu a pojedini crkveni velikodostojnici su zločine i krili, ali je takve slučajeve prijavljivala žrtva.

"Nema reči da izrazimo naš osećaj stida zbog seksualnih skandala sa učešćem sveštenika. Oni su povod za veliko ogorčenje i zavređuju celovitu osudu a takođe surovo kažnjavanje krivaca ili osoba koje su im pomagale da se to sakrije", napisali su poljski biskupi u pismu vernicima za današnje mise.


Pismo "Empatija i odgovornost" biskupi su sastavili ove sedmice na sastanku konferencije Episkopata Poljske kao prvu reakciju na novi dokumentarni film Tomaša Sekjelskog o sveštenicima pedofilima koji se suočavaju sa sada odraslim žrtvama, nekada dečacima i devojčicama koje su seksualno zlostavljali.


"Nismo učinili sve da sprečimo zločine", stoji na početku pisma vernicima a film koji je uzdrmao poljsko javno mnjenje i koji su pokušali da označe za napad na celu Poljsku katoličku crvu neki velikodostojnici iz konzervativnog krila, sada u pismu vernicima poljski biskupi označili su za potresno svedočanstvo koje je Poljskoj katoličkoj crkvi otvorilo oči koliko su ogromne bile patnje napastvovane dece.


PROČITAJTE JOŠ - ZBOG PEDOFILIJE: Kardinal Pel osuđen na šest godina zatvora


"Za mlade koji iskreno traže boga seksualni skandali sveštenika su težak ispit vere i povod za veliko ogorčenje. Razočaranje i ogorčenje je utoliko veće i bolnije zato što su deca umesto brižne ljubavi bila izloženi nasilju i brutalnom gaženju dostojanstva deteta. Od svog postanka hrišćanska zajednica na takvo ponašanje gleda kao na težak greh", napisali su biskupi.


Episkopat Poljske rimokatoličke crkve apelovao je da se ujedine svi ljudi dobre volje da se zaštite najmlađi.


"Molimo pomoć da sve mesta koje ima crkva postanu bezbedne kuće sa najvišim standardima zaštite dece", apelovali su biskupi.


Na skandal sa pedofilima i mantijama reagovala je hitro i vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda koja uživa podršku Poljske katoličke crkve, posebno njenog konzervativnog krila, optužujući proevropsku opoziciju da osam godina dok je bila na vlasti nije učinila ništa da se suzbije seksualno zlostavljanje dece u svim sredinama, nego je samo ukazivala na pedofile u mantijama a čak je branila od izručenja u SAD režisera Romana Polanskog, uhapšenog po američkom zahtevu baš za skandal za silovanje 13-godišnje devojčice pre 40 godina.


Sejm poljskog parlamenta usvojio je na predlog vlade po hitnom postupku masivne izmene Krivičnog zakonika u kojima je drakonski pooštrio kazne za seksualne zločine nad decom, medjutim uz proteste opozicije koja je optužila ministra pravde Zbignjeva Žobra da je pod maskom borbe protiv pedofilije u skandalu nakon filma progurao i pooštravanje kazni za neke druge zločine, daleko preko prihvaćenih evropskih standarda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)