Brazilski vrhovni sud odlučio je da se homofobija i transfobija tretiraju kao krivična dela, a za tu odluku glasalo je šest od 11 sudija.


Diskriminacija homoseksualaca, lezbejki i transrodnih osoba izjednačena je sa krivičnim delom rasizma, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).


„Ova odluka će zaista zaštititi zajednicu koja je stalno na meti napada", tvrde brazilski LGBT aktivisti.


Tokom ove godine u Brazilu je ubijena 141 osoba koja pripada LGBT populaciji, navodi Gej Grupa Baije.


Katolička crkva i evangelistički pokret su najvećim kritičari onih koji se bore za prava LGBT populacije.


Desničarski predsednik Brazila Žair Bolsonaro prošle godine je izabran zahvaljujuci glasovima konzervativnih birača, a sebe je opisao kao homofoba.

„Krivična dela motivisana homofobijom su podjednako uznemirijuća kao fizičko nasilje", rekao je potpredsednik Vrhovnog suda Luiz Fuks.


BBC navodi da su već 20 godina razne grupe za zaštitu ljudskih prava pokušavale da se izbore za to da homofobija postane krivično delo u Brazilu.


„Konzervativni delovi društva, crkvene zajednice i deo politicke elite pružali su otpor", navodi Džulija Karneiro, BBC reporterka u Rio de Žaneiru.


Odluka Vrhovnog suda u praksi znači da će krivična dela biti kažnjavana po odredbama zakona o rasizmu, dok Kongres ne usvoji novi koji će se odnositi na zaštitu LGBT populacije.


Preostalih pet sudija o ovom pitanju će se izjasniti na sednici zakazanoj za 5. jun.

Brazil je 2013. legalizovao istopolne brakove, a LGBT parovi su dobili pravo da usvajaju decu.


Prošle godine je 420 pripadnika LGBT populacije ubijeno u Brazilu, koji slovi za jednu od zemalja sa najvišom stopom nasilja u društvu, navodi Gej Grupa Baije.