BRISEL: OD STALNOG DOPISNIKA


NAJVEĆI broj zemalja EU danas organizuje glasanje za novi saziv evropskog parlamenta. Pravo glasa ima 427 miliona žitelja 28 zemalja članica. Prvi su još u četvrtak glasali Britanci i Holanđani, Irci su se izjašnjavali u petak, Česi u petak i subotu, a Letonci, Maltežani i Slovaci u subotu. Ostali su se odlučili za nedelju. Da se ne bi uticalo na tok izbora, svi rezultati biće poznati najranije u nedelju uveče.

Glasali su i građani Velike Britanije, i pored toga što su se odlučili za "bregzit", zbog stalnog odlaganja izlaska iz EU. Broj poslanika u EP je zato, privremeno, ostao isti - 751. Nemačka ih ima najviše, ukupno 96, Francuska 74, a Velika Britanija 73, dok najmanji broj poslanika pripada Malti, Kipru i Luksemburgu, po šest.

Kada Britanci konačno budu izašli sa svoja 73 poslanika, EP će brojati 705 članova. Drugim zemaljama će istovremeno tada biti povećana kvota, pa će, Francuzi, tako, na primer, imati 79 predstavnika. Izlazak Britanaca je predviđen za 31. oktobar, ali niko sa sigurnošću ne može da potvrdi da je to i definitivni datum, imajući u vidu da je do sada bilo više odlaganja.

PROČITAJTE JOŠ - Evropski izbori: Dan 3 glasanja sa "posebno velikim ulogom"


Prema izbornom kalendaru, 2. jula bi trebalo da bude održana prva sesija novog saziva. Tada bi trebalo da budu izabrani novi predsednik EP i 14 potpredsednika. Od 15. do 19. jula je prvi rok kada bi, glasanjem u parlamentu, mogao da bude određen novi predsednik Evropske komisije, ukoliko dobije apsolutnu većinu.

Od septembra će, zatim, biti održani razgovori sa kandidatima za evropske komesare, posle čega bi, ako sve bude išlo po planu, novi predsednik EK trebalo da održi inauguracioni govor između 21. i 24. oktobra.

PROČITAJTE JOŠ - OKUPLjANjE SUVERENISTA: Poljska Pravo i pravda, italijanska Liga i španski Voks zajedno u Evropskom parlamentu?