Evropska agencija protiv prevara, OLAF započela je proces odlučivanja o eventualnom pokretanju zvanične istrage protiv lidera britanske Bregzit partije Najdžela Faraža, koji je primio poklone od jednog biznismena u vrednosti od 450.000 funti, prenosi portal Politiko.

Britanski Kanal 4 objavio je prošle nedelje da je Faraž dobio poklone u vrednosti od 450.000 funti od tajkuna Arona Banksa, uključujući automobil s vozačem, kao i putovanja u SAD da bi se sastao s desničarskim političarima. U izveštaju je navedeno da Faraž ništa od toga nije prijavio Evropskom parlamentu.

Svesni smo izveštaja u medijima i javnih saopštenja o tom pitanju. OLAF po standardnoj proceduri analizira informacije koje su potencijalno interesantne za istragu”, izjavio je za Politiko portparol Agencije.

PROČITAJTE JOŠ - NA ČELO AUSTRIJE DOLAZI EKSPERTSKA VLADA: Otpušten Kikl, prihvaćene ostavke ostalih slobodaraca

On je objasnio da OLAF procenjuje da li ima dovoljno sumnje na prevaru, korupciju ili neku drugu ilegalnu aktivnost koja utiče na finansijske interese Evropske unije i da li ta pitanja spadaju u prioritete istražne politike Agencije.

Tek posle tih početnih procena, koje su u toku, OLAF odlučuje da li će da otvori istragu”, rekao je portparol.

Evropski parlament je već odlučio da pokrene istragu u vezi s tvrdnjama da Faraž nije prijavio poklone čija je vrednost procenjena na skoro pola miliona.

Faraž bi, prema pravilima EP, mogao da bude kažnjen novčano i do 10.000 evra. Moguća je i suspenzija "svih ili pojedinih aktivnosti u parlamentu u periodu od dva do 30 dana", ali mu se ne može oduzeti pravo da glasa.

Politiko navodi da je Faraž, povodom ovog slučaja, porucio da je reč o privatnom pitanju i da nije prijavio poklone EP, jer namerava da napusti politiku i počne novi život u SAD.

Istraga se pokreće uoči izbora za Evropski parlament.

Prema prošlonedeljnim rezultatima istraživanja javnog mnjenja, objavljenih u "Tajmsu", Faražova partija je izbila na prvo mesto, dok su konzervativci britanske premijerke Tereza Mej pali na peto.