Ako ste musliman u Maleziji, a ne postite — budite oprezni. Maskirani službenik vam može poslužiti sledeći obrok, a vašu fotografiju poslati lokalnom odeljenju za verske poslove.

U malezijskom okrugu Segamat trideset dva policajca se oblače kao kuvari i konobari, kako bi uhvatili muslimane koji jedu tokom svetog meseca Ramazana, objavio je u četvrtak list „Nju strejt tajms“.

Najbolji majstori za pripremanje čaja i spremanje nudli izabrani su iz redova službenika odeljenja za verske poslove za izvršenje zadatka koji će se sprovoditi u 185 prehrambenih objekata. Još jedan preduslov za posao bila je boja kože, jer su mnogi radnici restorana migranti.

„Posebno smo odabrali policajce koji su tamnoputi za tajni posao“, rekao je predsednik Opštinskog veća Segamata Mohamad Masni Vakiman.

„Zvuče ubedljivo kada govore indonežanskim i pakistanskim jezikom, tako da će klijenti verovati da su zaista zaposleni da kuvaju i služe obroke i uzimaju narudžbine iz menija.“

Sveti islamski mesec Ramazan traje od 5. maja do 4. juna ove godine. Tokom ovog perioda muslimani imaju obavezu da poste od zore do sumraka, ukoliko ih u tome ne sprečava zdravstveno stanje.

U nekim delovima Malezije muslimani podležu islamskim zakonima. Ako ovi policajci uhvate muslimana u kršenju posta, može biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu do 329 dolara, ili zatvorskom do šest meseci, a postoji mogućnost da dobije i obe.

Velika muslimanska populacija multietničke Malezije tradicionalno je sledila tolerantni oblik islama. Poslednjih godina je širenje sve konzervativnijih tumačenja bilo izvor velike zabrinutosti u zemlji. Grupa za ljudska prava koja se zalaže za muslimanske žene u Maleziji „Sestre islama“, osudila je inicijativu restorana, nazivajući je „sramotnim činom špijuniranja“.