SA suzama u očima, britanska premijerka Tereza Mej objavila je u petak da će 7. juna, posle bezmalo tri godine, dobrovoljno otići sa mesta lidera Konzervativne partije, time i napustiti najvišu funkciju u državi. Ostavka je put za koji se odlučila pod ogromnim pritiskom, a teret činjenice da nije uspela da sprovede "bregzit" nosi sa sobom. I mada će još oko mesec i po ostati u Dauning stritu broj 10, Tereza je već prošlost. Odlazi, nema sumnje, zbog internih partijskih sporenja u svojoj Konzervativnoj stranci.

PROČITAJTE JOŠ: Tereza Mej podnosi ostavku?

Predsednik SAD Donald Tramp, koji dolazi u posetu Britaniji od 3. do 5. juna, biće poslednji gost iz inostranstva koga će sačekati kao premijerka. Mejova će dužnost obavljati dok se ne izabere njen naslednik na čelu konzervativaca, što će potrajati oko šest nedelja. U ovom trenutku, termin za izlazak iz EU je 31. oktobar, u ponoć.

Izjavljujući da duboko žali što nije uspela da izvede London iz EU, Mejova je konstatovala: "Sada mi je jasno da je u najboljem interesu zemlje da novi premijer predvodi brezgit", i dodala da je o tome obavestila kraljicu Elizabetu Drugu.

U trci za šefa Konzervativne stranke naći će se 15 kandidata, a favorit na kladionicama je bivši ministar inostranih poslova Boris Džonson. Njegov najveći rival je Dominik Rab, takođe evroskeptik. Bi-Bi-Si ističe da Džonson i Rab značajno "beže" ostalim kandidatima.

U reakciji na premijerkinu ostavku, Džonson, ostrašćeni pristalica jasnog prekida sa EU, ocenjuje da je sada vreme da se sprovede 'bregzit'.

- Britanija bi trebalo da bude spremna da izađe iz EU i bez dogovora - izjavio je Džonson. - Napusti EU poslednjeg dana oktobra, dogovorili se ili ne.

Najdžel Faraž, jedan od vodećih ljudi u kampanji za izlazak Velike Britanije iz EU, smatra da je premijerka loše procenila raspoloženje u zemlji i sopstvenoj partiji. Već dva proevropski orijentisana lidera konzervativaca su dala ostavku, podseća Faraž i dodaje da će "očigledno, stranka naučiti lekciju, ili - nestati".

Eksperti smatraju da su izgledi za prevremene opšte izbore veliki iako se pominju i druge varijante, uključujući i novi referendum o napuštanju EU.

Kremlj Depositphotos

KREMLj: BILO JE KOMPLIKOVANO

ODLAZAK britanske premijerke Tereze Mej izazvao je reakcije mnogih.

- Nažalost, mandat Mejove bio je veoma komplikovan period u našim bilateralnim odnosima - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Nemačka kancelarka Angela Merkel "s poštovanjem" je primila odluku iz Londona, a predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je ona "hrabra žena, koju mnogo poštuje". Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je "hrabar posao" koji je ona obavila.