Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da će poverovati u najavljeni odlazak nemačke kancelake Angele Merkel samo kada to "vidi svojim očima".


Prema njegovim rečima, u slučaju da Merkelova zaista ode, u Evropi će nastati politički vakuum.

"Evropi je neophodan jak nemački kancelar, s jasnim, smelim idejama", izjavio je Orban u intervjuu za današnji "BIld".

On je takođe rekao više ne postoji osovina Nemačka-Francuska koja je decenijama bila okosnica Evropske unije.

"Francuska, Nemačka, Višegradska grupa. Tako izgleda nova geometrija Evrope", rekao je Orban, prenosi MTI.


PROČITAJTE JOŠ: Orban predviđa slom liberalnog carstva: Evropa Evropljanima, dosta Amerike

Prema njegovim rečima, članice Višegradske grupe imaju jak politički, ekonomski i emocionalni savez.

"Jednog dana, Nemačka će takođe uvideti da pripada ovoj grupaciji. To će promeniti politiku u Evropi", rekao je Orban.

On nije želeo da komentariše političku krizu u Austriji, rekavši da Mađarska ne želi da se meša u unutrašnju politiku te zemlje.

Međutim, istakao je da je bivši vicekancelar Austrije Hajnc-Krisijan Štrahe izneo "neprihvatjive" ocene na video snimku koji je doveo do njegove ostavke i da je na taj način prokockao poverenje naroda.

Orban se nedavno sastao s predsednikom SAD Donaldom Trampom i naglasio da se njihove administracija suočavaj s nepravdom, jer im se ne priznaju uspesi.

"Iako su razmere drugačije, SAD i Mađarska dele slične osobine. Ekonomija SAD se razvija bolje nego ikad, postoji jak konsenzus po pitanju migracija, a obe države nastoje da se prema Izraelu odnosi fer", rekao je Orban.

Komentarišući svoj odnos prema milijarderu Džordžu Sorošu, Orban kaže da se tu ne radi o antisemitizmu, već o borbi s "kazino kapitalizmom", nevladinim organizacijama, netransparentnim finansijama i političkim interesima.


PROČITAJTE JOŠ: Orban: Evropi potrebni lideri koji su protiv imigracije

"U Mađarskoj postoji nulta tolerancija za antisemitizam. Jevrejska zajednica u Mađarskoj je verovatno najbezbednija u Evropi", rekao je Orban.

Mađarski premijer ističe da želi da konzervativna Evropska narodna partija (EPP) , iz koje je njegov Fides suspendovan, pobedi na evropskim izborima.

"Želim da EPP pobedi na izborima za Evropski parlament, ali će nakon toga biti razgovora o tome u kome će pravcu da ide", rekao je mađarski premijer.

Rekao je da kandidat EPP-a za predsednika Evropske komisije Manfred Veber ne zaslužuje mađarske glasove, ali je odbio da kaže koga će podržati.