Nakon afere oko doskorašnjeg vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnca Kristijana Štrahea, Revizorska ustanova najavljuje proveru svih stranaka, a pre svega je interesuje njihovo finansiranje.

Štrahe je, naime, u video snimcima koji su doveli do njegovog pada, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudio državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci i savetovao je kako da zaobiđe finansijske vlasti.

Predsednik Revizorske ustanove Margit Kraker zatražila je oštrija pravila transparentnosti za partije i udruženja i to pre izbora na jesen.

Pročitajte još - NOVI DETALjI SKANDALA: Srpkinja upozorila Štrahea da je reč o nameštaljci; Advokat i detektiv stoje iza snimka? (VIDEO)

"To je najmanje što mogu očekivati Austrijanci", rekla je ona ageciji APA.

Predložila je plan koji revizorskoj ustanovi daje pravo da kontroliše finansiranje partija i izricanje kazni.

Prema njenim rečima, revizorska ustanova ne treba samo jednom godišnje da dobija izveštaje partija, već treba da dobije mogućnost da proveri "knjige".

Kraker kaže da partije taj izveštaj ne treba da podnose sa zakašnjenjem od godinu i po dana, već najkasnije tri meseca posle izbora treba da prikažu izborne troškove.

Pročitajte još - DETALjI O KOMPROMITUJUĆEM SNIMKU: U aferi Štrahe ključnu ulogu imao bečki advokat; „Operacija” trajala nekoliko meseci

Pored toga zahteva i oštrija pravila za udruženja, komitete i organizacije bliskim partijama, preko kojih se često vrši finansiranje stranaka.

Kraker se zalaže da donacije partijama ubuduće treba da budu prijavljivane revizorskoj ustanovi i da se jasno prikaže poreklo sredstava, a da oni koji to ne učine budu suočeni sa krivičnim sankcijama.