EKSPERTI koji će voditi austrijsku vladu do prevremenih izbora na jesen, među kojima je i ministar vojni general-pukovnik Johan Luif, učesnik misija na Kosmetu i BiH, zauzeli su u sredu svoje fotelje. Istovremeno je isplivalo da je u glavnom uzroku krize vlade, u skandalu kojim je srušen austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, jednu od glavnih uloga odigrao jedan bečki advokat. On je bio veza između Štraheove "desne ruke" Johana Gudenusa i navodne nećake ruskog milijardera kojoj je u vili na Ibici obećao državne poslove kao nadoknadu za finansijsku injekciju njegovoj stranci.

Bečki dnevnik "Kurir" pokušao je da proveri priču kod tog bečkog advokata, ali umesto da odgovori lično, ovaj je angažovao kolegu koji se pozvao na obavezu držanja u tajnosti podataka o klijentima. "Kurir", u međuvremenu, postavlja pitanje ko stoji iza ove klopke, da li je to izraelski Mosad, kao što neki krugovi u FPO tvrde.


PROČITAJTE JOŠ - Kurc odredio prelaznu vladu, među ministrima i general iz misije na KiM


Austrijski parlament se za to vreme sprema da u ponedeljak održi vanrednu sednicu posvećenu aferi "Ibica", koja je i dovela do transformacije vlade. Najavljeno je da će više opozicionih partija zatražiti izglasavanje nepoverenja vladi kancelara Kurca.

Sastavljajući prelaznu vladu, kancelar Sebastijan Kurc je imao u vidu opasnost koja mu preti od SPO, jer ukoliko se ovoj stranci u izglasavanju nepoverenja pridruži FPO, on bi mogao da izgubi funkciju. Zato su među ekspertima i oni bliski socijaldemokratama. Iz prethodnog saziva ostala je jedino šefica diplomatije Karin Knajsel, koja je u kabinet došla kao nezavisni kandidat sa podrškom FPO, ali ne kao članica ove partije.

Kurc je u sredu poručio da je pronalaženjem eksperata koji su popunili ministarska mesta upražnjena po odlasku slobodaraca, sprečeno da iz krize stranke nastane državna kriza. Predsednik Aleksandar van der Belen, koji je na predlog Kurca imenovao prelaznu vladu, apelovao je na političare da, zbog aktuelne situacije, ne vode predizbornu kampanju, već razmisle šta je najbolje za Austriju. Građanima je poručio da u što većem broju izađu na izbore za evropski parlament.PROČITAJTE JOŠ - Svi ministri iz Štraheove stranke podneli ostavke

- Cena može biti gašenje na desetine hiljada radnih mesta. Sa takvom odgovornošću se ne igra - upozorio je Van der Belen.

VILA KAO ZGODITAK!

VILA na Ibici u kojoj je nastao snimak čije je objavljivanje dovelo do političke krize u Austriji obezbedila je sebi mesto u istoriji. Bečki dnevnik "Esterajh" i TV O24 organizuju nagradnu igru u kojoj nude boravak za dve osobe u zdanju koje je navodna "nećaka" prikazala kao svoju, iako se zapravo izdaje.