KANCELARKA Angela Merkel nije bila upoznata s pesmama koje će se puštati tokom stranačkog skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pesama. Ona je, tokom svoje posete Zagrebu, jasno izrazila stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu.

Ovako su, iz kabineta nemačke kancelarke, odgovorili na pitanje o njenom prisustvu na predizbornom skupu HDZ i EPP u Zagrebu, na kojem su puštane pesme proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona.

PROČITATJE JOŠ - UZ ZVUKE TOMPSONA: Merkel i Veber na skupu HDZ-a kritikovali nacionalizam

Iako je Merkelova govorila protiv nacionalizma, mnogo veću pažnju nemačke javnosti privukla je činjenica da je to učinila uz muzičku podlogu, kako su ga nazvale berlinske novine - ustaškog barda. Nemački mediji navode da niko u kancelariji Merkelove nije znao da će organizatori puštati Perkovićevu muziku. Ocenjuju da je kancelarka prevarena u Zagrebu gde se, u izuzetnom govoru suprotstavila ekstremizmima i zauzela se za poštovanje prava manjina, a domaćini su govorili o Blajburgu i puštali Tompsona.

Učešće Merkelove na mitingu HDZ u Nemačkoj je dočekano na nož, a u brojnim tekstovima i komentarima postavlja se pitanje zašto je uopšte kancelarka podržala stranku u kojoj je sve jača struja koja gaji simpatije prema ustaškom pokretu. Podseća se da se u Splitu redovno obeležava dan osnivanja NDH.

PROČITAJTE JOŠ - Angela Merkel u maju na predizbornom skupu HDZ u Zagrebu