Sjedinjene Američke Države dale su Turskoj dve nedelje da odustane od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 u korist američkih sistema „Patriot“, saopštila je televizija Si-En-Bi-Si pozivajući se na informisane izvore.


Do kraja prve nedelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrednosti od nekoliko milijardi dolara i da umesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu „Patriot“ koje je u Sjedinjenim Američkim Državama proizvela kompanija „Rejteon“ ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 (kompanije) „Lokhid Martin“, gubitkom sto obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO-a“, saopštila je televizija.


Prema rečima izvora, to je „poslednji predlog Stejt depatrmenta“.


PROČITAJTE JOŠ: Američki senator Turskoj: Birajte između S-400 i sankcija


Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinu S-400 i da će prva serija sistema protivvazdušne odbrane ući u zemlju u julu. Sjedinjene Američke Države tvrde da sistemi S-400 ne odgovaraju standardima NATO-a, prete sankcijama zbog njihove moguće nabavke i više puta su govorile da bi mogle da odlože ili ponište proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35. Turska je jedan od učesnika međunarodnog američkog programa F-35. Turska je takođe više puta izjavljivala da S-400 ne predstavlja pretnju američkom F-35.


POČELA OBUKA TURSKE VOJSKE ZA UPRAVLjANjE SISTEMIMA S-400


Turska je uputila u Rusiju vojno osoblje na obuku za upravljanje lansirnim protivvazdušnim sistemima S-400, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.


Grupa naših vojnika otišla je u Rusiju na obuku za rad na S-400. Obuka je već počela“, rekao je Akar, prenosi televizija NTV.


(sputniknews.com)