Austrijski kancelar Sebastijan Kurc odredio je ko će u prelaznoj vladi do prevremenih izbora popuniti mesta koja su ostala prazna izlaskom članova Slobodarske partije Austrije (FPO) iz vlade, a među njima je i zamenik načelnika Generalštava Vojske Austrije general pukovnik Johan Luif, kojim ima iskustvo iz misija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte još: NA ČELO AUSTRIJE DOLAZI EKSPERTSKA VLADA: Otpušten Kikl, prihvaćene ostavke ostalih slobodaraca

Prema pisanju bečkog dnevnika „Kronen cajtung“ u prelaznoj vladi biće bivši predsednik Višeg suda Ekart Rac na mestu ministra unutrašnjih poslova, šef socijalnog resora biće nekadašnji šef sekcije Valter Peltner, a šefica kontrole leta „Austro kontrol“ Valeri Hakl preuzeće Ministarstvo infrastrukture i saobraćaj, dok će ministar odbrane biti Luif.

Kada je reč o budućem ministru unutrašnjih poslova on ima političku pozadinu, jer mu je otac bio zamenik predsednika pokrajine Forarlberg.

Pročitajte još: JUNKER U BEČU: Neću da se mešam u austrijsku političku krizu, iako bih voleo

Rac je bio od 2012. do prošle godine predsednik Višeg suda Austrije, a sa funkcije otišao je u penziju.

Ministar odbrane biće iskusan vojnik, zamenik načelnika Generalštaba i šef Direkcije u Generalštabu.

Njega je na visoku dužnost doveo nekadašnji ministar odbrane Hans Peter Doskocil iako je bio blizak suprotnoj partiji.

Luif je službovao u mirovnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, gde je bio i komandant misije EUFOR/Althea.

Ministarstvo za socijalna pitanja trebalo bi da preuzme Valter Peltner, koji je blizak Socijaldemokatskoj partiji (SPO), koja se nalazi u opoziciji.

On je pre svega ekspert za pitanja penzija, a ima i dobre odnose sa dosadašnjom ministarkom Beate Hartinger Klajn, koja ga je kao savetnika dovela iako je bio u penziji, i postavila ga za vršioca dužnosti novog socijalnog osiguranja.

Za mesto ministra infrastrukture i saobraćaja u opticaju su dva imena, pri čemu je Hakl favorit.

Ona je od početka godine šefica „Austro kontrol“, a pre toga je imala zapaženu karijeru u Austrijskoj železnici (OeBB).

Ukoliko Hakl ne dobije ovo mesto, onda bi Gerhard Girtlić mogao preuzeti ovo ministarstvo, a radi se o ekspertu za železnički saobraćaj koji je vodio do sada sektor saobraćaja u Ministarstvu infrastrukture.

Očekuje se da će sutra biti doneta odluka o novim ministrima, i da će oni istog dana i položiti zakletvu.

Kancelar Kurc je najavio da će u prelaznu vladu dovesti eksperte, koji su visoki državni službenici, to jest imaju odlično znanje o resorima koje treba da vode.