MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je večeras sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o krizi u Ukrajini, Iranu, Siriji, parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (Pace), SB UN.

Putin je u telefonskom razgovoru sa merkel i makronom rekao da je bio zbunjen odbijanjem određenih zemalja da na sednici Saveta bezbednosti UN diskutuju o ukrajinskom zakonu o jeziku koji krši ukrajinski jezik, sporauzum iz Minska i međunarodnu obavezu Kijeva da štiti jezike nacionalnih manjina, prenosi Tas s.

On im je skrenuo pažnju da je zakon koji je nedavno usvojila ukrajinska vlada diskriminatorski.

PROČITAJTE JOŠ - Ukrajina: Poništena nacionalizacija banke, kriza na pomolu

Putin, Merkel i makron razgovarali su i rešavanju situacije sa ruskom delegacijom koja nema pravo glasa u Parlamentarnoj skupštini saveta Evrope (PACE), i tom prilikom Putin je izrazio nadu da će, budući da je Francuska preuzela predsedavanje tom organizacijom, prava ruske delegacije biti obnovljena.

Troje državnika je razgovaralo i o situaciji u Siriji, pre svega o kršenju primirja u Idlibu, a Putin ih je informisao o zajedničkim naporima Rusije i Turske da stabilizuju situaciju na severozapadu te zemlje, zaštite civile i neutralizuju pretnje terorista.

Jedna od tema razgovora bila je i situacija u Ukrajini nakon izbora Zelenskog za predsednika.

"Razgovarali su o situaciji u Ukrajini, obzirom na propalu politiku

administracije Petra Porošenka i promenu državnog rukovodstva u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Putin je tokom razgovora još jednom ponovio da je prioritet sprovođenje zakona o posebnom statusu za određena područja regiona Donjeck i Lugansk.

Putin, Merkel i Makron razgovarali su i o Iranu i složili se da treba da ostanu posvećeni trgovinsko-ekonomskoj saradnji sa tom zemljom.

Oni su se složili i da treba očuvati nuklearni sporazum, ocenivši da je on ključni faktor za ožčuvanje međunarodne stabilnosti i bezbednosti.