ISTINA je moćno oružje, ali odabir trenutka za njeno plasiranje u javnost može da dostigne snagu nuklearnog projektila. Austrijskog desničara Hajnca Kristijana Štrahea nedavno emitovanje video-snimka iz 2017. godine koštalo je karijere. Vicekancelar Austrije i lider Slobodarske partije (FPO) podneo je ostavku na sve funkcije, stranka je deklasirana, zemlja pred vanrednim izborima u dubokoj političkoj krizi i to uoči evropskih izbora, iduće nedelje.

Dva nemačka dnevnika među najuticajnijim u državi i šire objavila su video, koji tereti Štrahea da je, zarad inkasiranja para za svoju stranku, nećaki ruskog oligarha nudio privilegovanu poziciju u sklapanju poslova sa zvaničnim Bečom.

Jasno je da su Štrahe i cela austrijska vlada jagnje, žrtvovano da bi se desničarima ove zemlje, koju Nemačka i dalje smatra sopstvenim dvorištem, a i njihovim istomišljenicima diljem Evrope, zadao smrtni udarac pred izbore. Od tog zaključka, do ideje o medijskom ratu koji vode Vašington i Berlin u ime EU, samo je korak. Strategiju SAD realizuje Stiv Benon, bivši glavni savetnik predsednika Donalda Trampa, koji je u Briselu osnovao organizaciju "Pokret" da bi promovisao desničarske populiste u Evropi. Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je upravo Benona i ruske oligarhe da kuju zaveru s evropskim nacionalistima u cilju uništavanja EU.

Pročitajte još - Štrahe želi da dokaže „nevinost“

Ko je u ime EU uzvratio udarac Benonu, tek ćemo (možda) videti. U samoj Nemačkoj "eksplodirala" je diskusija o tome da li su "Zidojče cajtung" i "Špigl" smeli da budu oružje u tom ratu. Tamošnji eksperti za zaštitu podataka tvrde da su, objavljivanjem tajno načinjenog snimka, listovi počinili svojevrsni kriminal kojim su doveli u pitanje opstanak političke kulture u Evropi. A kampanja je tek počela...