MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

ZBOG objavljivanja lažne vesti da će biti smenjena Valentina Matvijenko, spikerka Saveta Federacije Rusije, moskovski dnevnik "Komersant" dao je otkaz novinarima Ivanu Safronovu i Maksimu Ivanovu.

Oni nisu hteli da kažu ko je izvor informacije, pa je glavni akcionar izdanja insistirao da moraju da budu otpušteni. Novinari su se branili da je po zakonu o informisanju, redakcija dužna da sačuva tajnu ko joj je bio izvor. Imena informatora jedino moraju da se otkriju sudu.

Otkaz Safronovu i Ivanovu bi prošao manje-više nezapaženo da nije krenula lančana reakcija pa je čak 11 novinara "Komersanta", među kojima su i zamenik glavnog urednika Gleb Čerkasov kao i urednica političke rubrike Ala Barahova, saopštilo da zbog spomenutog slučaja od 15. juna prestaju da rade u redakciji.

"Komersant" je objavio 17. aprila da će umesto Valentine Matvijenko (70) na mesto predsednika Saveta Federacije biti imenovan Sergej Nariškin (64), bivši predsednik Dume (parlamenta), a sada šef ruske spoljne obaveštajne službe.


PROČITAJTE JOŠ - Novinar koji je izmišljao članke vratio nagrade


U aprilu je Valentina Matvijenko napunila 70 godina pa su novinari očigledno poverovali da će na njenom mestu doći neko mlađi. U tekstu je pisalo i da će posle odlaska iz Saveta Federacije, Matvijenko biti na čelu penzionog fonda Rusije.

Radio-stanica "Eho Moskve" tvrdi da je akcionar koji je tražio otkaz za novinare, milijarder Ališer Usmanov, kome se, navodno, požalila upravo Valentina Matvijenko.

Inače, većinski vlasnik "Komersanta" Ališer Usmanov po rejtingu lista britanskog "Sandi tajmsa" zauzima osmo mesto među najbogatijim ljudima Velike Britanije, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 14,73 milijarde dolara.VANREDNA SITUACIJA

OVO nije prvi sukob Usmanova sa redakcijom "Komersanta", jer je u aprilu optužio novinara Aleksandra Švarova "da mu kvari poslovnu reputaciju". Posle slučaja u "Komersantu", u savezu novinara su to nazvali "vanrednom situacijom" jer ovakav slučaj u ruskim medijima nije zabeležen u poslednjih desetak godina.