Akcija SAD-a koje su rasporedile brodove i bombardere u Zalivu, otklonila je rizik od iranskog napada na Amerikance, rekao je danas šef Pentagona Patrik Šenahan.

"Nalazimo se u periodu kada je rizik i dalje vrlo visok i naša misija je da osiguramo da Iranci ne naprave lošu računicu", rekao je vršilac dužnosti američkog ministra odbrane.

Šenahan i načelnik združenog generalštaba američke vojske general Džo Danford trebalo bi danas iza zatvorenih vrata da informišu članove dva doma američkog Kongresa o trenutnim tenzijama između SAD i Irana.

Šef Pentagona je istakao ozbiljnost obaveštajnih podataka na koje se pozvala administracija predsednika Donalda Trampa da opravda slanje na Bliski istok nosač aviona, bombardere B-52, jedan ratni brod i raketnu bateriju Patriot da se suprotstavi navodnim pretnjama Irana.

Pročitajte još - Iran: Rohani tražio više izvršne vlast od verskih vođa

"Govorili smo o pretnjama i bilo je napada", rekao je Šenahan, u osvrtu na nedavnu sabotažu na četiri broda u Zalivu kod Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Minstar je rekao da želi da istakne verodostojnost obaveštajnih podataka, i dodao da su američke mere bile vrlo obazrive i da su "otklonile rizik od napada na Amerikance".

On je rekao da rizik i dalje postoji ali da oni vladaju tim rizikom.

"Ovo ne znači da su pretnje koje smo identifikovali nestale. Naš obazriv odgovor je, verujem, dao Irancima vreme da razmisle", rekao je on.